Política 02/06/2023

Sumar acceptaria que Ara Més encapçali la candidatura balear a les generals

El diàleg entre les dues formacions és fluid, creuen que es pot construir un projecte "potent", i volen evitar experiències de perfils independents com "el de Sonia Vivas" a l'Ajuntament de Palma

2 min
Miquel Àngel Maria (Més per Menorca), Mariví Mengual (ARA Eivissa), Sílvia Tur (GxF) i Lluís Apesteguia (MÉS per Mallorca)

PalmaL'acord entre Sumar i Ara Més per a una coalició a les eleccions generals està cada vegada més a prop. Des de l'anunci de Pedro Sánchez d'avançar els comicis, els equips negociadors de la plataforma de Yolanda Díaz i de la marca que aglutina l'esquerra sobiranista de les Balears han mantingut contactes informals, i fonts d'Ara Més afirmen que hi ha bona predisposició a "construir un projecte potent". Sumar podria acceptar que Ara Més encapçali la candidatura, i s'espera que "hi càpiga tothom", incloent-hi Podem.

Un dels fronts oberts és la possiblitat que la persona que lideri la llista sigui d'un perfil polític. En aquest sentit des d'Ara Més asseguren que "som partidaris de treballar amb moviments socials i independents, però amb l'experiència, per exemple, de Sonia Vivas a l'Ajuntament de Palma, preferim un perfil polític que faci lluita ideològica amb el feixisme". Es veu com Sumar i Ara Més podrien fer una pinça a Podem, que després del desastre electoral a les autonòmiques s'ha vist amb molt menys poder de negociació.

Un dels dirigents de la formació morada, Jesús Jurado, ja avisava que preferien un perfil independent, però la plataforma de Díaz i Ara Més no estan predisposats. "Sumar és potent, i ha de tenir l'espai que els pertoca", remarquen. Per ara, no hi ha noms damunt la taula, però s'especula que el senador Vicenç Vidal, que ha tingut certa visibilitat aquesta legislatura, sigui qui encapçali la candidatura. A mitjan de la setmana que ve s'acabarà de perfilar l'acord, ja que el 9 de juny és la data límit per registrar les coalicions. Així, s'ha descartat totalment que Ara Més s'integri o es dissolgui dins Sumar. Díaz necessita partits amb força a tots els territoris, i els ecosobiranistes han mantingut els mateixos diputats que el 2019.

Des d'Ara Més no temen les crítiques del sector independentista dels seus votants. "L'acord amb Sumar és de reconeixement confederal, no implica una subordinació", assenyalen les fonts. Simplement, matisen, és un reconeixement "confederal", com el que s'ha fet amb Más País, Compromís i el Projecte Drago, per exemple, a partir de l'Acord del Túria.

stats