Política 01/06/2023

Primers contactes entre Ara Més i Sumar per una candidatura conjunta a les generals

El 9 de juny és el límit per presentar coalicions, però en cap cas seria una integració o dissolució dins la plataforma de Yolanda Díaz

3 min
Miquel Àngel Maria (Més per Menorca), Mariví Mengual (ARA Eivissa), Sílvia Tur (GxF) i Lluís Apesteguia (MÉS per Mallorca)

PalmaAra Més, la marca electoral que aglutina MÉS per Mallorca, Més per Menorca, Ara Eivissa i independents de Formentera per a les eleccions generals, podria tenir més socis per a la convocatòria del 23 de juliol anunciada per Pedro Sánchez aquest dilluns. Segons ha pogut saber l'ARA Balears, ja hi ha hagut contactes amb l'equip de Yolanda Díaz per presentar una candidatura conjunta en els pròxims comicis. En cap cas, però, suposaria la desaparició de la marca Ara Més amb una integració o dissolució dins 'Movimiento Sumar', la coalició que Díaz va registrar aquest dimarts per aglutinar tot l'espai a l'esquerra del PSOE.

La data límit per presentar les coalicions és el 9 de juny, per la qual cosa abans d'aquest dia se sabrà oficialment quina és la decisió final. No hauria de passar per les assemblees de cada formació que integra Ara Més, ja que és una marca electoral independent. Díaz ja havia tingut contactes en els mesos anteriors amb MÉS per Mallorca perquè, com Compromís o En Comú Podem, fos un dels partits que formàs part del seu projecte, però el partit de Lluís Apesteguia sempre ha deixat clar que la seva fórmula per a les generals és la d'Ara Més. De fet, MÉS és una de les poques formacions de la Declaració de Mallorca (on hi ha Más País i Compromís, entre d'altres) que no en forma part. "Ara Més és el nostre projecte i la nostra marca per tenir representació estatal. Si Sumar s'adhereix es pot parlar, però tenim clar quin és el nostre projecte", ha assegurat el secretari general de MÉS, Jaume Alzamora, en una entrevista a Onda Cero aquest dijous.

L'avançament de les generals ha alterat els plans de pràcticament tots els partits, després també d'unes autonòmiques on MÉS i Més per Menorca han mantingut els diputats del 2019, però el Pacte ha perdut el Govern. Davant el risc que el 23-J es faci com un plebiscit entre Pedro Sánchez, d'una banda, i PP i Vox (es trobaran en plenes negociacions per governs autonòmics), d'una altra, els partits que estan a l'esquerra del PSOE s'han començat a moure per aconseguir retenir el màxim de votants. La presentació de dues candidatures distintes (Ara Més i 'Movimiento Sumar') podria tenir un efecte negatiu, electoralment. D'altra banda, el president d'El Pi, Tolo Gili, ja va afirmar el passat dilluns en una entrevista a IB3 que no descarten presentar-se a les generals en solitari.

A les Balears, també hi ha un altre factor en joc: el cap de llista del PSOE per a les generals. La direcció estatal del partit ja ha donat l'ordre a tots els territoris que, veient l'alta mobilització que han tingut la dreta i l'extrema dreta a les autonòmiques, la persona que encapçali la candidatura ha de ser capaç de mobilitzar i aglutinar el vot progressista. Per ara tot és una incògnita, però s'especula que podria ser Francina Armengol. El PSIB ha tret 2.000 vots més que el 2019 i és l'únic partit d'esquerres de les Illes que ha augmentat el nombre de votants. Per terminis del partit, el pròxim dimecres és el límit per decidir-ho, ja que després ha de passar pel Consell Polític per ratificar-se abans del Comitè Federal el 10 de juny. Un altre apunt: el debat d'investidura de Marga Prohens (4 de juliol per majoria absoluta, o en cas contrari el 6 de juliol per majoria simple) es podria convertir en el primer míting electoral de les generals.

stats