Medi Ambient
Part Forana 25/05/2023

Una vintena d'entitats exigeixen al Consell de Mallorca una moratòria de parcs fotovoltaics

La plataforma 'Energies renovables Sí, però així NO!' vol una planificació territorial per "evitar l'ocupació massiva del sòl rústic"

2 min
Un parc fotovoltaic de Mallorca ubicat en sòl rústic.

PalmaLa plataforma 'Energies renovables Sí, però així NO' exigeix al Consell de Mallorca una moratòria en l'autorització de parcs fotovoltaics, mentre que la institució insular elabora una planificació territorial. "És ben hora d’aturar aquest desgavell, estam davant d'una allau de parcs de grans dimensions que afecten finques i possessions d’arreu de l’illa".

A una roda de premsa feta aquest dijous, la plataforma, que agrupa 18 entitats, ha presentat un manifest amb propostes amb vista a les pròximes eleccions del 28 de maig amb la finalitat d'evitar "la ocupació massiva de sòl rústic".

Denuncien que s'està donant un "procés d'imposició, sense planificació per part del mercat i dels grans capitals [que són qui impulsen els parcs]" i acusen la direcció General d'Energia i la Conselleria de Territori de permetre-ho i "ometre els deures de planificació territorial". A més, han alertat que "els grans inversors ara fan el seu agost amb les renovables, sense cap vinculació amb el territori i responent a unes expectatives de lucre i oportunitat sense precedents".

La plataforma ha llegit aquest dijous el manifest davant el Consolat de Mar.

Precisament davant aquesta situació, ja hi ha diversos municipis que s'han posicionat en contra, segons ha explicat la plataforma: "La no planificació i participació genera oposició. De fet, Santa Maria, sa Pobla, Muro, i també Vilafranca, ja han presentat mocions exigint l'ordenació d'aquestes infraestructures energètiques, la moratòria, o la protecció del sòl rústic".

La plataforma proposa vuit mesures concretes

Des d'una posició propositiva, la plataforma ha llançat vuit mesures concretes que serviran per "fer una transició energètica adaptada al territori, democràtica i justa". Entre elles, elaborar un pla d’estalvi i eficiència energètica per gestionar la demanda; fer auditories energètiques a totes les infraestructures públiques i als grans consumidors; aturar el creixement urbanístic i turístic; bonificar econòmicament el bon ús i l’estalvi energètic; i crear una oficina d'assessorament de l'autoconsum.

A més, han remarcat la necessitat de fer un estudi sobre la capacitat de les cobertes disponibles on poder instal·lar els panells. "Toca pensar a quin sòl rústic anem, si anem al de zones degradades o perifèries industrials o anem a sòl rústic que té una alta fertilitat i activitat agrària".

stats