Societat 17/01/2023

El Govern declara 'projecte industrial estratègic' un parc fotovoltaic de 50 hectàrees en rústic

El parc fotovoltaic ocuparà dues parcel·les dels municipis d'Inca i Selva amb 74.520 plaques solars

2 min
Les 12 plaques solars instal·lades a la Dragonera.

PalmaEl Govern ha declarat projecte industrial estratègic el parc fotovoltaic Fenix Energy, que ocuparà unes 50 hectàrees de sòl rústic repartides entre dues parcel·les dels municipis d'Inca i Selva. El Consell de Govern va prendre aquesta decisió dilluns, però el portaveu de l'Executiu i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, no en va fer cap menció a la roda de premsa posterior. Tampoc no es va publicar amb la resta d'acords del Consell de Govern i no ha estat fins aquest dimarts que ha sortit en el BOIB.

La principal implicació de la declaració de projecte industrial estratègic és l'agilització i la simplificació dels procediments administratius, encara que el parc haurà de passar igualment el tràmit d'avaluació ambiental. Segons la Llei de projectes estratègics de les Balears, aquesta qualificació fa que el parc Fenix Energy no estigui subjecte "a les llicències municipals ni a les comunicacions prèvies previstes en la normativa". "L'ajuntament ha d'incorporar al seu planejament (...) la regularització urbanística del projecte executat", diu l'article 4 de la norma, on també s'indica que els projectes d'energies renovables també es poden declarar d'interès general. De fet, aquests projectes són els únics que es poden ubicar en sòl rústic comú. D'altra banda, la llei també indica que el Govern pot atorgar subvencions directes als projectes industrials que hagin estat declarats estratègics.

Segons consta en l'acord del Consell de Govern publicat al BOIB, el parc tindrà una potència de 49,93 MW (a la xarxa elèctrica arribaran 43,94 MW) i constarà de 74.520 panells solars (cadascun de 670 W de potència). A més, hi haurà nou centres de transformació, una subestació, un sistema de bateries d'emmagatzematge d'ió liti, un edifici de control i un edifici de 200 metres quadrats per a l'operació i el manteniment del parc. La línia de connexió soterrada tindrà una longitud de més de quatre quilòmetres –el punt de connexió estarà a la subestació d'Inca.

Fonts de la Conselleria de Transició energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica han explicat a l'ARA Balears que la tramitació del parc Fenix Energy com a projecte industrial estratègic "ha seguit el procés administratiu habitual", amb una exposició pública, durant la qual "no va rebre cap al·legació ni de cap administració ni de cap entitat ni de cap col·lectiu". A més, asseguren que es va remetre a entitats ecologistes, com Amics de la Terra i el GOB, mitjançant una carta on s'informava "del procés d'exposició pública". "Així i tot no se'n va rebre cap. "El parc té els informes favorables dels dos ajuntaments [Inca i Selva], de la Conselleria d'Agricultura i del Consell de Mallorca. El Govern ha seguit els tràmits pertinents i es va dur al Consell de la Indústria, on se'n va proposar al Consell de Govern l'aprovació com a projecte industrial estratègic", sentencien.

Cal recordar que el GOB alertà a final del 2022 sobre aquest projecte de parc fotovoltaic. "El problema s'agreuja i no per una qüestió d'afeccions al paisatge, que també, sinó, i sobretot, per un canvi d'usos del sòl que afecta terres fèrtils i l'expulsió de la pagesia per uns usos industrials en sòl rústic, que és el que representen els grans parcs fotovoltaics", va explicar llavors l'entitat.

stats