Societat 24/12/2022

El GOB alerta d'un parc fotovoltaic que ocuparà més de 52 hectàrees i afectarà terrenys d'Inca i Selva

El parc té els informes favorables dels ajuntaments i el Consell de Mallorca i està previst que sigui declarat projecte industrial estratègic pel Consell de Govern

ARA Balears
1 min
Un parc fotovoltaic de Mallorca.

PalmaEl Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) ha alertat aquest dissabte d'un parc fotovoltaic que ocuparà més de 52 hectàrees de sòl agrari, però que acabarà afectant diversos terrenys dels municipis d'Inca i Selva. Segons ha informat el GOB en una nota de premsa, el parc té els informes favorables dels ajuntaments i el Consell de Mallorca i està previst que sigui declarat projecte industrial estratègic pel Consell de Govern.

"El problema s'agreuja i no per una qüestió d'afeccions al paisatge, que també, sinó, i sobretot, per un canvi d'usos del sòl que afecta terres fèrtils i expulsió de la pagesia per uns usos industrials en sòl rústic, que és el que representen els grans parcs fotovoltaics", explica l'entitat. De fet, sosté que ja hi ha els primers testimonis de pagesos "expulsats de les terres en què treballaven" perquè els propietaris "prefereixen llogar-les per fer-hi una instal·lació d'energies renovables".

Les 52 hectàrees de sòl agrari estaran ocupades per panells i edificis de més de 4 metres d'altura, per a la subestació i per a l'operació i manteniment del parc, detalla el GOB. Tal com indica el mateix informe de l'Ajuntament de Selva, la zona del parc ubicada a Son Fuster presenta una extensió que dobla la superfície de sòl urbà del nucli de Selva i s'aproxima a la meitat del nucli d'Inca.

"Des del GOB consideram que cal plantejar aquesta qüestió com una alarma territorial que afecta i incideix negativament en els usos del sòl per a usos agraris i ramaders. Preocupa l'acceleració d'aquests projectes per part de les administracions i la lentitud de la planificació territorial que hauria de condicionar-la", conclouen.

stats