Parlament
Política Parlament 05/02/2024

De la guerra a Vox a la llei del taxi: tot el que has de saber en el retorn a l'activitat parlamentària

L'educació, l'habitatge i la llei de simplificació administrativa, entre les qüestions a debatre els propers mesos

5 min
Parlament de les Illes Balears

PalmaEl Parlament torna a la plena activitat després d'un mes i escaig a mis gas, en què no s'ha fet cap ple. Pel camí, Vox s'ha fet miques i els partits s'han posat d'acord a impulsar la llei del taxi. Mentrestant, la llei d'habitatge espera el seu torn de tramitació. De fet, tant els problemes d'habitatge com l'aplicació de la lliure elecció de llengua a les escoles continuaran marcant l'actualitat parlamentària. Aquestes són algunes de les claus de la temporada que comença a la Cambra.

La presidència del Parlament, en qüestió

La nova sessió plenària arriba amb una gran pregunta: qui serà a partir d'ara el president del Parlament? Una de les conseqüències de la crisi de Vox ha estat deixar el càrrec de la segona autoritat de les Balears en qüestió. Els díscols varen expulsar l'actual president, Gabriel Le Senne, del grup parlamentari, i això en provocarà el cessament en breu si la direcció estatal del partit no aconsegueix disciplinar-los. Aquest dilluns, els cinc indisciplinats estaven a l'espera de rebre una proposta de Madrid. Mentrestant, Le Senne ha de rebre dos informes dels lletrats per aclarir quina és la seva situació.

Prohens, en el punt de mira

De la resolució d'aquest conflicte en depèn la presidència, però també l'estabilitat del Govern. El PP necessita almenys que cinc diputats de Vox li garanteixin la viabilitat de la iniciativa legislativa. Els díscols són cinc, però l'executiva de Vox ha reclamat als populars que no negociïn amb "trànsfugues". La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha evitat fins ara implicar-se en la crisi dels seus socis i s'ha limitat a exigir a Vox que garanteixi que podrà complir l'acord d'investidura i, per tant, que recuperi la cohesió interna i torni a formar el grup parlamentari de "vuit diputats" amb què va iniciar el mandat. Donant aquesta xifra en concret, Prohens ha inclòs en l'equació els cinc díscols, els dos diputats fidels a l'executiva i també l'exmembre de Vox i actual diputat no adscrit, Xisco Cardona, que a l'octubre va marxar del grup parlamentari descontent amb l'executiva. Reconciliar aquests tres actors és més difícil encara. Sigui com sigui, l'oposició ha introduït set preguntes parlamentàries a Prohens en el ple d'aquest dimarts sobre els "trànsfugues de Vox", exigint-li que doni explicacions més clares: està disposada a donar suport als rebels? Creu que l'estabilitat del seu Govern està compromesa?

La llei del taxi

La crisi de Vox impacta de ple en un ple que a priori s'havia de centrar en l'aprovació de la llei del taxi, una iniciativa del PSIB que ha acabat comptant amb la resta dels grups, perquè s'ha consensuat amb el sector del taxi. La norma preveu mantenir els 30 minuts de precontractació de serveis de VTC (Vehicles de Transport amb Conductor), empreses com Uber. El PP va celebrar aquest dilluns el consens. La portaveu adjunta del grup parlamentari popular, Marga Duran, va destacar que "es millora la competitivitat del taxi a la vegada que s'evita una allau de possibles autoritzacions de VTC que serien insostenibles per a les carreteres de Balears".

Metrovacesa

En la primera sessió de control al Govern de 2024 també s'abordarà el fet que la Fiscalia de les Balears arxivàs la setmana passada les diligències sobre la compra dels pisos de Metrovacesa durant l'etapa del Govern de Francina Armengol. Va ser la consellera d'Habitatge, Marta Vidal, qui va dur el contracte a la Fiscalia. El cas s'ha arxivat després que el fiscal Anticorrupció Juan Carrau enviàs un requeriment a l'Executiu perquè concretàs quines presumptes irregularitats havia apreciat, que la Conselleria no va respondre. Vidal va restar importància al cas i va assegurar que no pretenia assenyalar l'anterior Govern, sinó només comunicar els dubtes sobre la seva operació: "Si no hi ha indicis de delicte, millor". El PSIB ha registrat dues preguntes parlamentàries en el ple d'aquest dimarts, una dirigida a Vidal en què li demana "per què torna a ocultar informació" sobre el cas, i una altra al vicepresident Antoni Costa, a qui acusa de "fer campanya electoral amb la falsa denúncia a la Fiscalia de Metrovacesa".

Educació, en el centre de l'huracà

Educació continuarà al centre del debat polític en els propers mesos. Aquest mes de gener hi ha hagut dues novetats al respecte, després que el Govern acabàs l'any dotant amb 20 milions d'euros la segregació lingüística dels alumnes. Sota el lema 'Ja és ben hora, en parlam?', l'Assemblea de Docents ha anunciat que es reactiva després de set anys en pausa. Ho farà amb una reunió el pròxim dijous 8 de febrer. La convocatòria ha arribat després que el passat 18 de gener l'IES Inca rebés el conseller Antoni Vera amb camisetes verdes penjades i cartells contra la segregació lingüística. En el ple d'aquest dimarts, el PSIB dirigirà una pregunta al conseller al respecte.

Llei d'habitatge... i toros

El Parlament també té pendent la tramitació de la llei d'habitatge, que ha de millorar el decret que el Govern va presentar a l'octubre. Els populars han presentat 23 esmenes que modificarien la norma, però previsiblement necessitaran el suport de Vox per tirar-les endavant. Van en la línia de rebaixar les exigències als promotors. Entre elles, una estableix que aquells que facin habitatges de preu limitat en un edifici fora d'ordenació per caducitat de la seva llicència, o fins i tot per trobar-se en estat ruïnós i incomplint tots els paràmetres urbanístics, ja no hauran de fer cap compensació a l'Administració per poder fer les obres, tal com estableix la normativa vigent.

Vox va introduir una esmena a la llei que té poc a veure amb l'habitatge, gràcies a la qual els menors tornaran a assistir als toros. L'esmena preveu modificar l'article 12 de la Llei 9/2017 de regulació de les corregudes de bous i de protecció dels animals de les Illes Balears, que fins ara impedia "als menors de 18 anys assistir a les places de toros quan s'hi facin espectacles taurins". Encara que el PP va considerar en un primer moment que considerava que l'esmena era "inadequada", finalment va accedir a votar-hi a favor, perquè la mesura forma part de l'acord de governabilitat entre les dues formacions.

La llei òmnibus de simplificació administrativa

El Govern va anunciar abans de tancar l'any la posada en marxa d'un decret per simplificar l'administració, que s'aprovarà en el proper trimestre. "Hi ha un excés de burocràcia, de paperassa, d'ego, de voler-ho regularitzar i legislar absolutament tot", va defensar la presidenta Prohens el passat 18 de gener, que va considerar que l'Administració "ha fet bandera d'un excessiu intervencionisme". El decret serà la primera passa, però l'Executiu preveu elaborar una llei òmnibus que afectarà tots els departaments, seguint el model del president d'Andalusia, Juanma Moreno.

Per ara, l'Executiu no ha concretat en què consistirà aquesta reforma. Però, tal com ha explicat l'ARA Balears, preveu, entre altres coses, modificar la Llei d'iniciativa popular que el GOB, entre altres entitats, va impulsar a les acaballes de l'anterior legislatura. També ha posat la Comissió Balear de Medi Ambient en el punt de mira, a qui Prohens ha acusat d'"excedir-se en les seves funcions".

stats