Parlament
Política Parlament 20/05/2024

L'oposició acusa el PP d'incoherència en el seu discurs sobre turisme

El PSIB, MÉS per Mallorca i Més per Menorca retreuen a Prohens haver passat de defensar el creixement a voler frenar la saturació

2 min
TURISME, EL PUNT FORT PER A BALEARS L’informe presentat per BBVA Research indica que el turisme és un dels principals factors que permeten el creixement econòmic de les Illes Balears, gràcies a la inestabilitat que pateixen els principals països competidors.

PalmaL'oposició ha tornat a assenyalar aquest dilluns el gir de posició del PP sobre turisme. Després que els populars hagin promès mesures per frenar la massificació, en un intent de sortir a camí de les plataformes que han convocat una manifestació contra la saturació, el PSIB, MÉS per Mallorca i Més per Menorca n'han assenyalat les incongruències. El portaveu adjunt del PSIB, Marc Pons, ha acusat el PP de "predicar una cosa i practicar-ne una altra", mentre que des de MÉS per Mallorca, Ferran Rosa ha demanat si el canvi de discurs del Govern també es reflectirà en "les seves polítiques". Per la seva banda, el diputat de Més per Menorca Josep Castells ha insistit que "el PP no té cap credibilitat per pilotar aquest procés".

"El Govern s'ha topat amb la dura realitat d'haver de deixar l'ortodòxia econòmica, i es replantegen els principals discursos que havien mantingut fins ara", ha remarcat Pons. "Han passat de criticar la turismofòbia, perquè anava en contra del creixement econòmic, a reconèixer la saturació turística i l'excés de pressió que aguanten les Illes Balears", ha dit: "De derogar la moratòria i les polítiques de decreixement del Govern de [Francina] Armengol a crear una mesa per acordar límits al turisme". En aquest sentit, el socialista ha posat damunt la taula que, mentre [Marga] Prohens "ha decretat la saturació turística i ha anunciat un compromís de posar límits i lluitar contra la massificació", i mentre "el vicepresident anuncia la legalització de construccions en sòl rústic, la consellera d'Habitatge es nega a posar límits al preu del lloguer, el consell de Medi Ambient relaxa objectius de polítiques climàtiques, i el conseller de Turisme no és capaç de dir ni una sola acció per fer possible la reducció del nombre de turistes".

Al seu torn, Castells ha considerat que el Govern de Prohens ha "caigut del cavall pel que fa a la sostenibilitat turística". Castells ha assegurat no tenir "cap mena d'esperança" de tenir resultats concrets en la mesa sobre turisme convocada per la presidenta el pròxim dimecres, els ecosobiranistes hi seran. "Això és una performança per fer veure que el Govern té algun interès a donar resposta a aquesta grandíssima preocupació dels ciutadans de les Illes Balears", ha dit Castells. "Es crea una gran comissió amb 100 entitats de la qual no sortirà cap mena d'acord, perquè les posicions són molt divergents", ha exposat.

Rosa ha insistit, per la seva banda, que "Mallorca ja no pateix massificació, està col·lapsada": "No vivim del turisme, en malvivim". El diputat ha denunciat que el Govern no hagi impulsat assumir la gestió aeroportuària per "poder tenir les claus de casa nostra". També ha avançat que, en el ple d'aquest dimarts, demanaran a la presidenta "sobre el gir del plantejament històric del PP".

El PP respon a l'esquerra que no es posi de perfil

El portaveu del PP al Parlament, Sebastià Sagreras, ha insistit que "en menys de deu dies el Govern del PP ha anunciat i convocat la constitució de la mesa per al pacte social i polític per la sostenibilitat econòmica, social i ambiental de les Balears". El popular ha demanat a l'esquerra que se sumi a la convocatòria "per sumar, per fer propostes en positiu": "Els demanam que no cerquin excuses per no participar i que després de vuit anys no continuïn posant-se de perfil".

stats