Societat 18/01/2024

L'IES Inca rep Vera amb camisetes verdes penjades i cartells contra la segregació lingüística

Vox ha exigit al conseller la retirada dels símbols, però Educació no actuarà: "No tenim res a dir"

3 min
Els docents de l'IES Inca esperen al conseller d'Educació, Antoni Vera.

PalmaEls docents de l'IES Inca han rebut aquest dijous el conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, vestint les camisetes verdes, amb el rebedor del centre amb camisetes esteses en fils i amb cartells contra els 20 milions d'euros per aplicar l'elecció de llengua el primer trimestre del curs vinent. S'hi han pogut llegir missatges com "20 milions per a coeducació" o "20 milions per a l'adaptació al canvi climàtic, entre d'altres. Malgrat que aquesta ha estat la demostració més contundent, fins ara, del malestar dels centres amb el pla lingüístic del Govern, no és la primera vegada que les escoles i instituts reben el conseller amb símbols a favor del català o amb les camisetes posades.

En el vídeo disponible a continuació, facilitat per l'Assemblea de Docents d'IES Inca, es pot veure el moment exacte en què Vera ha accedit a l'institut.

En relació amb els fets, la presidenta del Govern, Marga Prohens, ha assegurat que "en tema de llengua no hi ha cap motiu per a l'alarma ni per posar-se cap camiseta". A més, s'ha revindicat com "una defensora de la llibertat individual, fins i tot de posar-se una camiseta quan no hi ha res darrere". La cap de l'Executiu ha reiterat que "no hi haurà segregació", malgrat que a partir del proper curs els alumnes se separaran en funció de la llengua que triïn les famílies, i ha assegurat que "no es rompen els consensos dels darrers anys perquè ni es modifica la Llei d'educació, ni la de normalització lingüística, ni el Decret de mínims", encara que l'actuació del Govern en matèria educativa ha generat malestar de bona part del sector. Vera, per la seva banda, ha expressat el seu "respecte total" a la llibertat d'alumnes i docents a expressar les seves opinions. Per altra banda, ha insistit que el pla d'elecció de llengua està basat en l'autonomia de centre, en la voluntarietat i en el respecte a la normativa actual.

Vox demana la retirada dels símbols

Davant la situació viscuda a l'institut, Vox ha exigit a Vera que "posi fi a l'adoctrinament polític a l'antic IES Pau Casesnoves" (ara IES Inca), En aquest sentit, en un comunicat, la delegació de la formació al municipi ha denunciat la situació vista al centre com "un nou exemple d'adoctrinament en un centre escolar de Mallorca". La diputada de Vox, Manuela Cañadas, s'ha dirigit a Vera, a qui ha reclamat que "ordeni a la directora del centre la fi d'aquesta activitat, que no és altra cosa que activisme polític". "Els docents han d'ensenyar, no adoctrinar", ha apuntat. Així mateix, Cañadas ha considerat "inacceptables i inassumibles" aquesta classe d'actuacions davant els alumnes.

Malgrat tot, el conseller ha fet la visita al centre tal com estava previst a la seva agenda. La Conselleria d'Educació ha assegurat, en relació amb l'exigència de Vox, que no retirarà els símbols presents a l'institut: "No tenim res a dir sobre això". La visita de Vera, juntament amb el responsable de la Fundació Endesa a les Illes Balears, Martí Ribas, era per lliurar els kits de robòtica als 23 centres educatius de les Illes Balears seleccionats que participen en la IX edició de RetoTech. Educació explica que s'ha desenvolupat "amb cordialitat, i ha servit per recollir les reclamacions del centre, especialment per temes d'infraestructures".

El conseller d'Educació, Antoni Vera, amb el batle d'Inca, Virgilio Moreno, i la directora de l'institut, Cati Verd.
El conseller Vera, en arribar a l'IES Inca.
  • L'ARA Balears ha demanat parlar amb un portaveu de L'IES Inca, però el centre ha preferit no fer declaracions.
stats