Societat 20/05/2024

L'IMAS donarà fins a 40.000 euros a les guarderies que facin intervencions per optar a la gratuïtat 0-3

D'ençà de l'aprovació del reglament que les regula, només 55 centres han comunicat el Consell de Mallorca la seva existència

2 min
El president de l'IMAS, Guillermo Sánchez, presenta la línia d'ajuts.

PalmaEl Consell de Mallorca destinarà 1.000.000 d'euros a subvencionar les intervencions que facin les guarderies per adaptar-se al reglament que les regula, aprovat al mes d'abril de 2023. Aquest el camí que han de seguir per ser autoritzades i accedir a la gratuïtat de l'educació 0-3 aprovada per la Conselleria d'Educació. El president de l'IMAS, Guillermo Sánchez, ha explicat que cada centre podrà rebre una subvenció màxima de 40.000 euros, que haurà de demanar en una única petició. Entre les actuacions que podran ser objecte de subvenció es troben les obres per adaptar les instal·lacions als criteris que exigeix la normativa vigent, l'eliminació de barreres arquitectòniques, els honoraris de l'elaboració dels projectes d'obres o les taxes per a l'obtenció de les llicències d'obra. En cas que el centre no pugui adequar els espais i hagi de mudar-se a un local més adient, es poden subvencionar les obres de les noves instal·lacions.

Amb aquesta línia d'ajudes, ha exposat Sánchez, es pretén donar suport als centres que no disposen de múscul econòmic per fer les adaptacions que es demanen per ser autoritzades. Les guarderies que vulguin optar a la línia d'ajudes hauran d'estar inscrits al Registre Unificat de Serveis Socials o, en qualsevol cas, haver iniciat els tràmits per formar-hi part. En aquest sentit, l'IMAS és l'òrgan competent per començar i resoldre les autoritzacions d'aquests centres assistencials, segons recull la normativa que marca les condicions bàsiques que han de complir quant a espais, instal·lacions, ràtios, seguretat, horaris, formació o nombre de professionals en plantilla.

Fins al 2 de setembre

El termini per presentar les sol·licituds va d'aquests dilluns, 20 de maig, fins dia 2 de setembre. Les intervencions que es podran preveure seran les fetes entre el 21 de maig de 2023 i el 31 de març de 2025. Els interessats a demanar aquestes ajudes poden presentar la sol·licitud de manera presencial als centres d'atenció ciutadana de l'IMAS de Palma, d'Inca o de Manacor i al registre general de l'IMAS o de qualsevol altra administració pública. Per altra banda, els detalls de la convocatòria i els models de sol·licitud estan disponibles a la Seu Electrònica del Consell de Mallorca. La voluntat és que al curs 2024-2025 es pugui fer arribar la gratuïtat als centres tan aviat siguin autoritzats.

Sánchez ha reconegut que, ara com ara, el Consell encara no sap quantes guarderies operen a l'illa. Durant el període de comunicació (que va ser de tres mesos des de l'entrada en vigor del reglament l'abril de 2023), 55 centres de Mallorca informaren de la seva existència a l'IMAS i per ara 44 d'aquests s'han inscrit al Registre Unificat de Serveis Socials (RUSS), requisit indispensable per poder-se beneficiar de l'ajuda, i 7 han iniciat el procés d'autorització.

Fins ara, aquests espais no necessitaven una autorització educativa i només requerien una llicència d'activitats municipal per poder prestar el servei. L'objectiu de la nova normativa és regular-ne el funcionament, "perquè els infants de fins a tres anys puguin optar a un servei d'atenció i cura que els protegeixi i vetlli pels seus drets i benestar", assegura el Consell.

stats