Societat 23/08/2023

Només el 27% de les guarderies que el Consell creu que hi ha a l'illa han donat senyals de vida

Aquest era el requisit indispensable perquè fossin acreditades i poguessin optar a la gratuïtat de l'educació 0-3

2 min
Escoleta

PalmaUna vegada acabat el termini de notificació d'activitat, el passat 21 d'agost, només 41 guarderies de les 150 (27%) que el Consell de Mallorca calcula que hi ha l'illa han comunicat la seva existència a l'organisme. Aquest és el requisit indispensable per poder ser acreditades i així optar a la gratuïtat de l'educació 0-3, tal com s'estableix al Reglament de funcionament aprovat el mes de maig. "Com que fins ara no estaven regulades, només n'hi ha una xifra aproximada, que es creu que atenen 4.000 alumnes", van explicar fonts insulars a l'ARA Balears.

Segons confirmen fonts del Consell, l'IMAS treballa ara mateix en la subvenció perquè les guarderies es puguin adaptar a les condicions que fixa el reglament i, de manera paral·lela, "perquè les famílies usuàries de les guarderies estiguin en equitat de condicions amb les que duen els fills i filles a les escoletes i puguin rebre ajudes per finançar l'atenció que reben". Aquesta convocatòria, expliquen, es podrà llançar el 2024, que és quan es tindran les primeres guarderies acreditades. Per evitar generar un greuge a les guarderies que s'acreditin l'any 2023, la convocatòria cobrirà les quanties "des del moment en què el centre va rebre l'autorització", expliquen. "D'aquesta manera, l'ajuda es podria aplicar amb caràcter retroactiu i les famílies que hagin d'avançar els doblers percebran l'ajuda", afegeixen.

Fins al 2023, descontrol

La gratuïtat de l'educació 0-3 a partir del curs que ve ha posat en el focus una situació coneguda, però fins ara no tractada ni solucionada. Per una banda, hi havia les escoletes públiques i de la Xarxa Complementària, que depenen de la Conselleria d'Educació i Universitats i que es beneficiaran directament de la gratuïtat. Totes tenen el reconeixement de centres educatius i estan sotmeses a uns requisits que fixa el Govern. Per l'altra, les conegudes com a guarderies, dependents dels consells insulars, identificades com a centres assistencials.

El tema és que, mentre que les dependents d'Educació estan regulades i han de complir uns requisits, les guarderies, fins a l'any 2023, no han disposat d'un reglament. Han tingut, per tant, marge per actuar sense supervisió directa del Consell, segons confirmen fonts de l'organisme insular de Mallorca. "Només necessitaven una llicència d'activitat de l'Ajuntament", van afegir.

stats