Balears: tot inclòs (també les Illes)

Vista de la platja de Palma de Mallorca en una imatge d'arxiu.
2 min

En un poble de la Part Forana de Mallorca, fa tres o quatre estius, es va aturar un grup de turistes a la terrassa d'un cafè de la plaça, a mig matí. Un dia típic d'estiu a la contrada: cel clar, sol triomfal, humitat alta i temperatures sufocants. Aquella gent voltaven per l'illa i s'aturaven a fer un refrigeri. Van menjar i van beure en abundància, van riure, van fumar, i en acabat, senzillament es van aixecar i van partir. Sense pagar. Quan l'amo de l'establiment els va cridar l'atenció, els turistes, que ja havien caminat un bon tros, es van girar per veure què volia. I quan van veure que els ensenyava la nota amb el preu de les consumicions, van fer cara de sorpresos. Un d'ells, com a explicació, va aixecar el braç i va assenyalar la polsera que duia al canell. Estaven convençuts, aquell grup, que el tot inclòs que havien contractat valia per a tota l'illa.

Després de l'anècdota és bon moment per recordar dades bàsiques. Segons l'anàlisi anual que publica la mateixa Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la distribució del valor afegit brut per sectors mostra, l'any 2023, una estructura productiva en què el 81% de l'activitat econòmica es va concentrar en el sector terciari, és a dir, turisme i serveis. Un 11% es va generar a la construcció i un 6% en indústria i energia, mentre que l'agricultura i la ramaderia van representar menys d'un 2%. La dependència del turisme, per tant, és total (com es va fer dramàticament palès durant les setmanes de confinament per la pandèmia de coronavirus, l'any 2020). La sobirania alimentària, atesa la minsa representativitat del sector primari, és gairebé inexistent. I el teixit productiu és terriblement escàs: a les Balears es produeixen poques coses i bona part de la indústria que existia, com la del calçat, es va desmantellar. Es va preferir viure d'explotar el paisatge: són diners molt més fàcils, encara que en contrapartida impliquin el malbaratament dels recursos naturals i dels espais vivibles. Per a qui no vulgui fer de cambrer, existeix l'opció de treballar a la construcció, que en realitat també és subsidiària del turisme. I a més, els empresaris del ram solen preferir tenir com a empleats els mateixos immigrants que després són acusats dels problemes del país.

L'escena dels turistes que es pensaven que el tot inclòs incloïa l'illa sencera exemplifica bé quina idea ha imposat la turistificació de les Balears, no tan sols a aquells que visiten aquestes illes. També als que intenten viure-hi, un propòsit de cada dia més complicat, amb un mercat immobiliari dominat per l'especulació, els fons voltor, les plataformes de lloguer turístic i la consuetudinària avarícia dels indígenes. Si d'ara fins al 31 d'octubre veniu a Mallorca, sereu rebuts a l'aeroport de Son Sant Joan pels obscens retrats a mida gegant, a les parets del passadís que du a la recollida d'equipatges, dels DJs que actuaran durant els mesos de temporada alta a la discoteca Megapark. Veniu i disfruteu, estan incloses més coses de les que podeu imaginar.

stats