Societat 27/04/2024

La Generalitat de Catalunya fomenta l'ús de la llengua en els mitjans de comunicació a les Illes

La Secretaria de Mitjans de Comunicació i Difusió dona suport a noves iniciatives mediàtiques davant de l’amenaça del PP i Vox contra el català

ARA Balears
2 min
Taula rodona a Palma en el marc de la presentació de la nova secció de l'ARAi Balears

PalmaLa Generalitat de Catalunya dona suport a noves iniciatives mediàtiques de les Illes a favor de la llengua catalana i que s'han presentat aquesta setmana a Palma i Eivissa. "La pinça PP-Vox amenaça el català i vol convertir-lo en una llengua residual. Per això hem de remar plegats i potenciar la nostra llengua entre tots i totes", destaca el secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió, Marc Bataller.

Una de les iniciatives que veurà la llum és de l'ARA Balears i es tracta d'una nova secció d'entrevistes, anomenada Entre tu i jo, amb personalitats de la cultura de les Illes i Catalunya i un interactiu sobre la llengua catalana (també es publicarà al diari ARA, al Principat). L'acte de presentació va ser dijous a Palma en el marc d'una taula rodona amb el títol d'El català als mitjans de comunicació, una llengua amb totes les varietats, on van participar periodistes, filòlegs, el president de l'Obra Cultural Balear (OBC), Antoni Llabrés, i el mateix Bataller. "Una de les grans apostes en la publicitat institucional de la Generalitat és incloure les varietats dialectals de la nostra llengua en les campanyes, per garantir-ne els drets dels parlants", va subratllar el secretari. De part seva, Llabrés va denunciar que el català pateix una nova onada d'atacs a les Illes i per aquest motiu l'OBC ha convocat una gran manifestació el proper 5 de maig, a Palma.

L'altre projecte és una secció setmanal en català a Diario de MallorcaDiario de Ibiza (Prensa Ibérica), dos mitjans de comunicació escrits majoritàriament en castellà. La secció s'ha batejat amb el nom d'Idò i té com a objectiu promoure l'ús del català en aquestes dues capçaleres.

"Des de la Generalitat sempre hem cregut en la defensa conjunta del català arreu dels Països Catalans", va apuntar Bataller, que va estar acompanyat de la directora general de Difusió, Eva Pomares. Idò també es publicarà a les capçaleres de Prensa Ibérica al Principat (El Periódico de Catalunya, Regió 7 i Diari de Girona). "Afermem els vincles dels Països Catalans, a través de reportatges, entrevistes i notícies de les Balears que apareixeran en mitjans de Catalunya. Alhora, continuem reforçant l'ús de les varietats lingüístiques que enriqueixen la nostra llengua comuna", ha afegit Bataller.

Els dos representants del Govern també es van reunir amb diverses capçaleres locals en català de les Illes, agrupades sota el paraigua de l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC), per donar-los suport i conèixer la realitat d'aquests mitjans. A la trobada hi van assistir dirigents de l'AMIC i els editors i directors dels mitjans de l'ARA Balears, El Iris, la revista Nua, El Punt Informatiu de Pollença, Gastronòmicament, S'Altra Música i Sa Plaça.

stats