Govern
Política Govern 18/01/2024

El Govern impulsa el primer decret per agilitzar l'administració

Prohens anuncia un primer decret de simplificació administrativa per al proper trimestre

2 min
Marga Prohens

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha anunciat aquest dijous la posada en marxa d'un decret per simplificar l'administració per al proper trimestre. "Donam el 'sus' i el primer pas cap a una de les principals demandes i queixes dels ciutadans a les Illes Balears", ha apuntat la popular: "Hi ha un excés de burocràcia, de paperassa, d'ego, de voler-ho regularitzar i legislar absolutament tot". La cap de l'Executiu ha carregat contra una administració "que ha fet bandera d'un excessiu intervencionisme" i ha defensat la llei òmnibus que prepara l'Executiu, i que partirà d'un estudi de tots els tràmits prescindibles a l'Administració pública. El model que segueix és el de l'executiu de Juanma Moreno a Andalusia, que manté una croada contra la burocràcia a les administracions i ha impulsat diversos processos des del 2019, i en prepara un altre per al 2024. La presidenta ha puntualitzat que permetrà, entre altres coses, facilitar la concessió de llicències d'obres.

Prohens ha denunciat que hi ha "13.000 expedients sobre energies renovables". També ha lamentat que hi hagi 4.000 expedients pendents a la Direcció General de Recursos Hídrics, i 6.000 expedients de Medi Ambient, "alguns dels quals han prescrit". En paral·lel, ha posat la Comissió de Medi Ambient en el punt de mira, assegurant que "s'excedeix dels criteris tècnics" en els seus informes. En el procés, tal com va avançar l'ARA Balears, el Govern també preveu modificar la Llei d'iniciativa popular per a les generacions futures que el GOB va impulsar a les acaballes del mandat del Pacte.

La comissió està formada pels secretaris generals de totes les conselleries, els quatre consells insulars i els ajuntaments, representats a través de la Federació d'Entitats Locals de Balears (FELIB). Dependrà de la Vicepresidència del Govern. "Hem de derogar tot allò que no sigui estrictament necessari, ho hem de posar fàcil als ciutadans i les empreses", ha exposat. Prohens ha admès que el PP també ha contribuït a complicar els tràmits quan ha governat. "Tots els polítics tenim poca credibilitat quan parlam de simplificació administrativa", ha remarcat. A banda de les crítiques a la Comissió de Medi Ambient, també ha posat com a exemple les traves en els tràmits urbanístics: "Si aconseguim agilitzar processos, també agilitzarem llicències d'obres, reduint processos i temps d'espera". "Els ciutadans es queixen d'una administració allunyada d'ells, amb excés de burocràcia, de paper, que no es comunica", ha remarcat la presidenta: "No pot ser que l'administració sigui un dels principals problemes que tenen els administrats".

En aquest sentit, la cap de l'Executiu ha considerat que els temps d'espera "són gairebé un insult", i ha remarcat les dificultats que comporta obtenir permisos de tres administracions diferents: autonòmica, insular i local. En aquest sentit, ha defensat que es retallin els temps d'espera per obtenir llicències en matèria de construcció i reforma d'habitatges, i també per reduir els tràmits mediambientals i de recursos hídrics.

stats