AMB ÈMFASI
Opinió 08/02/2019

‘Vida de Gandhi’ d'Edmond Privat

i
Ramona Pérez
2 min
‘Vida de Gandhi’ d'Edmond Privat

Edmond Privat va tenir el privilegi de conviure durant tres setmanes, l'any 1931, d'Europa a l'Índia, amb Gandhi i els seus acompanyants. Aquesta afortunada circumstància va donar lloc al llibre que tenim a les mans: és el recull de les retransmissions radiofòniques que l'autor va fer per a la ràdio suïssa per a les quals va emprar l'esperanto.

Els ideals de Zamenhof (creador de la llengua universal) i Gandhi coincideixen en el fet que els humans, en essència, no tenen les diferències que els separen.

Aquesta biografia esdevé un compromís per als lectors. La nostra actitud és absolutament definitiva en l'evolució de les circumstàncies polítiques i socials que ens toca viure.

Gandhi estudia a Anglaterra, és advocat i a Sud-àfrica, on comença a viure les victòries de la resistència pacífica, que acabaran per fer possible la independència de l'Índia.

Quan coneix l'obra de Ruskin, adopta els principis d'igualtat entre els oficis humans. Ho du a la pràctica amb totes les persones que fan possible la publicació d''Indian Opinion'.

Tolstoi i Gandhi varen conèixer les seves respectives obres i això els va enriquir.

El 1920, superant tots els prejudicis religiosos, es va enfrontar al govern anglès i va donar suport als musulmans en la denúncia de “les condicions de pau de Turquia”.

Després de viure certes discrepàncies amb el poeta Tagore, aquest accepta que Gandhi “va alliberar el poble indi de la por i la mentida” (pàg. 72).

Einstein va dir: “Que el món trobaria la pau només pel camí que Gandhi havia mostrat” (pàg. 140).

Ens trobem davant una reflexió del tot necessària, en capítols curts i una estructura clara en què tot és essència. Una gran iniciativa de la traductora, aquesta biografia hauria d'esdevenir una lectura obligada, perquè és un missatge que ens acosta, que ens compromet i que ens ensenya a mirar-nos i escoltar-nos mentre donem i rebem el millor que hi ha en nosaltres.

L'agraïment més sincer a la traductora i la recomanació més entusiasta als lectors.

FITXA DEL LLIBRE

‘Vida de Gandhi’

Edmond Privat

Traducció de l'esperanto d'Elisabet Abeyà

Documenta Balear

142 pàg.

12,35 euros

stats