AMB ÈMFASI
Opinió 18/01/2019

'Sobre la terra impura' de Melcior Comes

i
Ramona Pérez
2 min
'Sobre la terra impura' de Melcior Comes.

Amb el rerefons dels afers d’uns industrials triomfadors, coneixem la complexitat de les relacions entre amics, famílies i sobretot les que s’estableixen entre pares i fills.

El Gras de Binissalem no és un triomfador, és un home lliure que conserva les seves capacitats, ens diu que els pares poden ser exemples o advertències. Segurament, moltes vegades tindrem present aquesta observació.

Fa dècades que els “personatges” que prenen protagonisme en aquestes pàgines fan que les seves manufactures formin part del consum quotidià al món, les seves sabates es troben arreu, han tingut la capacitat d’ocupar un lloc a les preferències dels consumidors. Assoleixen, sempre, els seus objectius.

Als anys setanta, eren uns fabricants pioners a l’Estat i tenien por que es produïssin canvis massa dràstics: “Fraga mejor que Suárez”.

“Tothom fa veure que tot ha canviat i que manen uns altres. A partir d’ara la nostra feina serà que es pensin que tenen raó.

...Al final una sabata és una sabata” (pàg. 413).

Ens és presentat el patriarca de l’Imperi, aquell que als anys setanta era un jove que aprenia i feia costat al pare. Un jove que va esdevenir un home amb les fites sempre clares.

A final del segle XX i els primers anys del XXI el ritme que prenen els esdeveniments es frenètic, se’n surten, tenen la capacitat d’adaptar-se al mercat, d’estar presents i destacar en altres àmbits de l’economia. Tot és possible seguint les estratègies que la família emprava fa cent anys: el paternalisme (recordem amb quina facilitat el gran patriarca utilitza el mot fill) i la submissió i el compromís, que donen lloc a l’excel·lència en la tasca que s’ha de realitzar.

Pensem en la filla de l’actual “amo”. Du tatuat el logo de la casa i dona prioritat al compromís, amb l’admirat pare, respecte a la seva vida personal. O en Quint que està al servei “pel que sigui”.

Tots els imperis tenen un costat fosc, és del tot important saber-se desfer de les entrebancs que barren el pas.

En Sam, retirat a la seva finca, parla al seu fill:

“La veritat…? Tot es basa en l’oblit, en l’amnèsia… només hi ha dues coses: el que decideixes creure i el que decideixes ignorar” (pàg. 481).

Una vegada més, una recomanació sense reserves.

FITXA DEL LLIBRE

'Sobre la terra impura'

Melcior Comes

Editorial Proa

526 pàg

19 euros

stats