AMB ÈMFASI
Opinió 25/01/2019

‘Haiku a Brooklyn’ de Joan Vigó

i
Ramona Pérez
2 min
‘Haiku a Brooklyn’ de Joan Vigó

A Russell (1942-2013) semblava que la vida l’havia deixat al marge, al “xino” de Barcelona, un cau que engolia ànimes.

Però en Russell va ser afortunat amb les persones que la vida va posar al seu camí, com el Sr. Sants, docent de la República depurat pel franquisme i que vivia en una pensió i feia de mosso al mercat de la Boqueria, que va fer d’aquell infant desvalgut el seu deixeble: “Saber llegir i escriure és feina de tota la vida” (pàg. 24).

Per la vida d’en Russell varen passar quatre dones: Soledad, Rachel, Katie i Rosa. De la primera ens diu: “Ella va fer-me com volia que fossin els homes” (pàg. 79).

Russell havia de deixar la Barcelona dels anys seixanta, el Sr. Sants també l’empenyia a partir, als seus somnis havia triat Nova York. El destí el va apropar al capità Fasting, que feia de “guia” dels mariners americans que cercaven plaer pels carrers del barri. Amb Fasting es va donar una connexió perfecta, quan es varen acomiadar li va donar la seva adreça i li va brindar el seu ajut.

El Nadal de 1961 va aterrar a Nova York, Fasting i la seva dona el varen acollir, varen conviure durant vuit anys. La primera part del somni s’havia fet realitat.

En aquella casa, segueix les consignes del Sr. Sants pel que fa l’aprenentatge constant, tenia al seu abast una biblioteca excel·lent, l’envoltaven obres d’art que creia que només podia haver trobat als museus, la seva vida va ser: “escriure i reescriure. Torns de nit a la fàbrica mental” (pàg. 178).

Va poder materialitzar un altre projecte: obrir el seu propi negoci a la Little Italy: Russell’s Liquors.

Va fer amistat amb Tomasso Cacciatore, propietari d’una funerària, el qual va rebre l’encàrrec de Russell i va fer possibles els seus plans al Washington Cemetery de Brooklyn: “Tot el que depenia del Cacciatore era una realitat” (pàg. 195).

Una obra que ocuparà un lloc molt important a l’experiència dels lectors. Una lliçó magistral d’escriptura, un esclat de creativitat.

FITXA DEL LLIBRE

‘Haiku a Brooklyn’

Joan Vigó

La Breu Edicions

209 pàg.

16 euros

stats