MÚSICA
Cultura 07/09/2019

Els concerts de la temporada

Estopa, Manel, Aitana, Bryan Adams, Manolo García, La Polla Records, James Blake i Vampire Weekend marquen l’agenda de la música en directe

Xavier Cervantes
5 min
Estopa

BarcelonaSuperada la inflació de festivals estiuencs, torna l’activitat musical a les sales de concerts i als recintes esportius habituals. L’oferta és àmplia, especialment a Barcelona, amb una tardor en què tant Estopa com La Polla Records faran doblet al Palau Sant Jordi per poder atendre la demanda del públic. Vet aquí una mostra d’una possible cartografia del que proposa la música en directe aquí fins que s’acabi el 2019.

Estrelles al Sant Jordi

Michael Bublé, Aitana, Bryan Adams, Jonas Brothers...

Un espai dissenyat per a la pràctica esportiva ha acabat ocupat bàsicament per la música. Aquest és ara com ara l’ús prioritari del Palau Sant Jordi i de la sala annexa, el Sant Jordi Club, que els pròxims mesos acolliran una trentena de concerts. Després que Billie Eilish omplís el Sant Jordi el 2 de setembre, entre els següents candidats a exhaurir entrades hi ha el crooner Michael Bublé (27 de setembre), l’estrella del trap argentí Paulo Londra (11 d’octubre) i Aitana (18 d’octubre), la cantant de Sant Climent de Llobregat que està superant totes les expectatives comercials que havia generat el seu pas per Operación Triunfo i s’atreveix directament amb un aforament de més de 15.000 persones. En canvi, els seus companys de programa Cepeda i Ana Guerra, immersos en la gira patrocinada per CaixaBank, actuaran conjuntament al Sant Jordi Club (28 de novembre), amb capacitat per a poc més de 4.000. I Amaia, la guanyadora d’ OT, entén que la seva proposta, una aproximació indie a l’univers de La Oreja de Van Gogh, és més adequada per a la relativa intimitat que poden oferir 2.000 persones al Liceu el 20 de desembre.

També passaran pel Palau Sant Jordi artistes de llarg recorregut que mantenen la fidelitat del públic, com el canadenc Bryan Adams (11 de desembre) i la figuerenca Mónica Naranjo (24 d’octubre), que ha triat el pavelló olímpic de Montjuïc per fer un xou amb el qual celebra que fa 25 anys va publicar el primer àlbum. El 1994 tot just tenia set anys el gran dels Jonas Brothers, la boy band que al febrer farà passar pel Sant Jordi la gira de Happiness begins, el disc amb què han tornat a tocar plegats sis anys després d’haver deixat córrer el grup.

Tarragona i Barcelona

Festes majors pretardorenques amb concerts multitudinaris

Santa Tecla i la Mercè, les festes majors de Tarragona i Barcelona, tanquen l’estiu de grans concerts gratuïts a l’aire lliure i finançament públic. En tots dos casos, però, dos patrocinadors privats, Basf i Estrella Damm, promouen especialment les actuacions més multitudinàries. La plaça de la Font tarragonina acollirà el 16 de setembre l’actuació d’Oques Grasses, plat fort de la celebració del 50è aniversari de l’inici de la producció de l’empresa química Basf a Tarragona. També Oques Grasses, omnipresents tot l’estiu, són el reclam principal d’una de les dues nits de l’escenari Mediterràniament a la platja del Bogatell, el 20 de setembre dins la Mercè.

La programació musical de Santa Tecla inclou una seixantena de concerts, entre els quals els de Mägo de Oz, Alfred García, Joan Colomo, Marc Parrot i Espaldamaceta. A Barcelona, del 20 al 24 de setembre, es multipliquen les actuacions musicals amb esdeveniments com el comiat dels escenaris de Pascal Comelade i la posada en escena de Dioptria de Pau Riba cinquanta anys després que es publiqués el disc. L’oferta de la Mercè inclou altres noms com La Casa Azul, Dorian, La Pegatina, Jay-Jay Johanson, El Petit de Cal Eril, Oumou Sangare, María José Llergo, Lildami, Chicuelo i The Wedding Present.

A Girona i Salt, a partir del 6 d’octubre es desplegarà el festival Temporada Alta, on domina el teatre però també hi ha espai per a concerts com els d’Amaia, Manel, Jane Birkin i Judit Neddermann.

Vic i Manresa

Les dues fires professionals més musicals

El Mercat de Música Viva de Vic, amb un perfil més pop-rock, i la Fira Mediterrània de Manresa, més orientada al folk i les músiques del món, concentraran unes quantes estrenes musicals. A Vic, del 18 al 21 de setembre, hi presentaran novetats Joan Garriga (nova vida més enllà de La Troba Kung-Fú), Mazoni, Joan Masdéu (revisant el llegat dels Whiskyn’s), Marcel Bagés (aprofitant el descans del duo que té amb Maria Arnal), Lagartija Nick i Raül Fernandez Refree amb la cantant de fado Lina. Per Manresa, del 10 al 13 d’octubre, hi passaran Feliu Ventura, Germà Negre, Tarta Relena, Rusó Sala i Obeses, entre d’altres.

El 51è Festival de Jazz

Herbie Hancock, Rafael Riqueni, Angelique Kidjo, Ron Carter...

El 51è Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona té un cartell amb clàssics com Herbie Hancock, Ron Carter, Jon Scofield i Richard Bona; sorpreses com l’homenatge de la cantant de Benín Angelique Kidjo al llegat afrocubà de Celia Cruz; el retrat d’artista dedicat a Andrea Motis, i una part flamenca amb concerts del llegendari guitarrista Rafael Riqueni, Estrella Morente i Las Migas, a més de l’espectacle de Los Farrucos. Tot plegat a partir del 19 d’octubre.

Retorns i comiats

Manel, Zoo, Els Catarres i els acústics de Manolo García

Musicalment, la tardor és temps de presentacions i de finals de gira. Una de les novetats que criden més l’atenció és el retorn dels Manel, sobretot després de la repercussió que ha tingut el videoclip de Per la bona gent. El quartet publicarà el disc nou a l’octubre, i començarà la gira el 9 de novembre a València. Abans fins i tot de penjar el videoclip ja s’havien exhaurit les més de 3.000 entrades per al concert del 16 de novembre al Poble Espanyol de Barcelona.

Entre els grups que tanquen gira hi ha Els Catarres, que ho faran el 29 de novembre al Sant Jordi Club en format simfònic. Al mateix espai, però l’1 de novembre, els valencians Zoo faran la cloenda de la gira del cinquè aniversari del grup. Molt especial és la manera que ha triat Manolo García per acomiadar l’any: set concerts de la gira acústica en tres escenaris barcelonins diferents al desembre. Quatre al Teatre Tívoli, un al Liceu dins el Suite Festival i dos més al Palau de Música dins el Festival del Mil·lenni. És a dir, l’ex Último de la Fila ha aconseguit que dues promotores rivals com són Clipper’s (Suite) i Concert Studio (Mil·lenni) acceptin compartir un artista a la mateixa ciutat en un mateix mes.

Reclams anglosaxons

James Blake, Pixies, The Divine Comedy, Vampire Weekend...

James Blake, després del Primavera Sound en què va col·laborar amb Rosalía, disposarà de l’Auditori del Fòrum el 27 d’octubre per desplegar l’embruix electrònic del material del disc Assume form. Llegendes del rock alternatiu com Pixies actuaran al Sant Jordi Club. La sala Razzmatazz acollirà concerts de Vampire Weekend, Mika, Primal Scream i Hot Chip, i l’Apolo serà l’escenari de les actuacions de Mark Lanegan, The Divine Comedy i uns Cigarettes After Sex que, honorant el culte que reben a Barcelona, faran dos concerts els dies 11 i 12 de novembre. Menys nombrosa serà l’oferta metàl·lica, tot i la presència sueca destacada al Sant Jordi Club del grup de death metal viking Amon Amarth (22 de novembre) i la teatralitat gòtica de Ghost (8 de desembre), la proposta dels quals podrà lluir millor que quan van tocar encara amb llum diürna com a teloners de Metallica a l’Estadi Olímpic al maig.

Raons de classe: La Polla, Estopa, Marea i Natos y Waor

Hi ha un fil conductor que connecta el punk-rock de La Polla Records amb la rumba-rock d’Estopa, i segurament està fet amb el mateix material que el que lliga el rock de Marea amb el hip-hop de Natos y Waor. Només cal parar atenció als concerts que els quatre grups faran a Barcelona en els pròxims mesos. Els uneix una consciència de classe que s’expressa artísticament amb naturalitat, sense haver de forçar discursos ni tripijocs de simulació. El Txus de la cançó de La Polla Records podria compartir el cotxe amb els que es mengen la nit a Cacho a cacho dels Estopa. I les rimes a peu de barri i precarietats diverses dels madrilenys Natos & Waor no són gaire lluny de la poètica dels desposseïts dels navarresos Marea, hereus de la tradició de rock’n’roll i barris conflictius de Barricada.

https://www.ara.cat/cultura/Polla-Records-us-saluda_0_2241975849.htmlLa Polla Records us saluda

“Podríem fer un disc només amb versions de La Polla, Extremoduro, Barricada, Sabina... Venim d’aquí”, deia fa uns anys David Muñoz, dels Estopa. Per sota d’estètiques diferents hi ha un batec de fons que passa de generació en generació, i encara més avui dia quan l’ascensor social baixa més que puja.

Seria interessant saber quants espectadors dels concerts de La Polla Records al Palau Sant Jordi (25 i 26 d’octubre), amb El Drogas (ex Barricada com a teloner), aniran també als dos que faran Estopa al mateix lloc per presentar el disc Fuego els dies 14 i 15 de desembre.

També és possible que molts passin pel Palau Sant Jordi per veure els Marea defensant les cançons del disc El azogue el 30 de novembre. O no, però en qualsevol cas segurament hi haurà una mateixa manera d’estar i de pensar en els concerts de tots tres, i fins i tot en el que oferiran Natos i Waor el 4 d’abril al Poble Espanyol dins el Cruïlla de Primavera.

stats