Patrimoni
Política Cort 19/03/2024

El vaixell de les Fontanelles es podrà visitar en un estany del castell de Sant Carles

L'embarcació es traslladarà temporalment per dessalar-la abans de dur-la a la seva ubicació definitiva

2 min
Una de les àmfores recuperades del derelicte, amb una inscripció.

PalmaEl vaixell del segle IV trobat a les Fontanelles el 2019 podrà visitar-se en un estany situat en els terrenys del castell de Sant Carles. L'Ajuntament ja tramita –l'aprovació és imminent– la llicència sol·licitada pel Consell de Mallorca per construir l'estructura a la qual es traslladarà l'embarcació i on se sotmetrà a un procés de dessalinització durant "un any i mig", assenyalen fonts del Departament de Patrimoni.

El derelicte tardorromà s'extraurà íntegrament i es traslladarà per mar fins a la zona del castell per submergir-lo a l'estany, llevar-li la sal i aprofitar per mostrar-lo al públic. "Conserva senceres més de 300 àmfores segellades. El trasllat és una operació complexa. És considerat un dels més ben conservats del món pel seu estat d'anòxia, d'absència d'oxigen. Per aquest motiu, l'estructura no s'ha degradat i el seu estat és infinitament superior a altres similars. Ha generat moltíssima atenció a escala estatal i internacional", ha explicat el regidor d'Urbanisme de Cort, Óscar Fidalgo.

Un equip multidisciplinari dirigit pel Consell de Mallorca coordinarà l'operació de trasllat de l'embarcació, de 12 metres de llarg. Fidalgo confia que, després de la dessalinització, s'exposi de manera permanent a Palma perquè "és un element d'atracció i d'interès divulgatiu".

Rutes de navegació

Les investigacions de les àmfores trobades en el vaixell de les Fontanelles destaquen la rellevància internacional de Mallorca en l'estudi del comerç i de les rutes de navegació de l'època romana. A més, és l'única embarcació de l'època en la qual s'han trobat diverses desenes d'inscripcions pintades en les àmfores, segons va destacar en el seu moment el Consell de Mallorca. Part de la transcendència de la troballa radica en el fet que en molt pocs derelictes romans les àmfores s'han trobat segellades amb els taps originals.

stats