Urbanisme
Política Cort 17/04/2024

L'empresa Territorios y Ciudad va lliurar el Pla d'ordenació detallada a Cort fa mesos: "Volen deixar-lo morir"

La companyia encarregada de redactar el Pla general no ha rebut cap notificació de rescissió del contracte i Urbanisme diu que el document estava "incomplet i tenia errades"

2 min
El regidor Óscar Fidalgo aquest dimarts en una roda de premsa.

PalmaL'empresa Territorios y Ciudad va lliurar el mes de desembre el Pla d'ordenació detallada (POD) a l'Ajuntament de Palma i, segons els seus responsables, no ha rebut resposta per part de Cort. El Consistori ha confirmat a ARA Balears que sí que tenien en el seu poder el document, a pesar que el regidor d'Urbanisme de Cort, Óscar Fidalgo, va anunciar aquest dimarts en roda de premsa que rescindia el contracte amb els guanyadors del concurs públic per "incompliments reiterats i constants" i que els tècnics d'Urbanisme es farien càrrec de la redacció del POD.

"Van eliminar fins i tot les reunions de coordinació. Ens van dir que no eren necessàries", assegura Sebastián Olmedo, soci de Territorios y Ciudad i director jurídic dels treballs de revisió del Pla general de Palma. "No hem tingut cap retorn sobre la feina. Històricament, havíem rebut indicacions en l'anterior etapa [amb l'equip de Govern del Pacte] i ara, ni una notificació ni requeriment d'esmenes. Hi estan obligats", denuncia. Segons Cort, l'empresa encarregada de la redacció del Pla general d'ordenació urbanística (PGOU) va lliurar el POD el mes de juliol i, novament, al desembre. "Se'ls va dir que era impresentable. Els tècnics van dir que estava incomplet i tenia errades", asseguren en el Consistori.

Olmedo, no obstant això, sosté que a l'estiu "se'ls va dir en quina situació estava el POD i que no es tractava d'un document acabat". Va ser a finals d'any quan sí que el van enviar per correu electrònic. "Llavors ens el van demanar en format editable", continua. L'empresa hi va accedir i el va remetre en un disc dur per missatgeria al gener, juntament amb el pla general refós, després d'incorporar-hi els canvis sorgits de les prescripcions. "Des de llavors, ens hem ofert reiteradament per resoldre dubtes i no hem obtingut resposta ni cap requeriment específic. No sé si pretenen quedar-se amb la nostra documentació per preparar la rescissió. Ens sentim maltractats alhora que legitimats pel treball fet", ha assegurat Olmedo.

Posicionament

"Sabem que el posicionament del PP era contrari a moltes de les qüestions plantejades i aprovades en el Pla general. No els agradaven. Per això, els vam oferir una liquidació pactada amb el canvi de legislatura per si no se sentien còmodes, però ens van dir que volien continuar endavant", ha dit un dels responsables de l'empresa de Jerez.

Territorios y Ciudad va guanyar el 2019 el contracte d'elaboració del PGOU de Palma amb un pressupost de 972.422 euros. Finalment, la part estructural del Pla general i el POD, la part detallada, es van tramitar per separat. Mentre que la primera regula de manera estructural l'urbanisme de la ciutat, la segona se centra en aspectes com l'edificabilitat, les catalogacions de patrimoni històric, expropiacions per construir equipaments o l'obertura de locals de restauració, entre d'altres. Ara mateix, tenir la part detallada sense aprovar provoca disfuncions a l'hora de regular i legislar.

Quant a la rescissió del contracte de l'empresa, Territorios y Ciudad nega haver rebut cap notificació i dubta de la seva legalitat. "Ens estan desacreditant. Seria una resolució nul·la de ple dret perquè haurien de donar-nos una audiència prèvia i tenir el dictamen favorable del Consell Consultiu de les Illes Balears", conclou.

stats