Societat 05/09/2023

Cort deixarà sense aprovar una part del PGOU, que va costar un milió d'euros

El regidor Óscar Fidalgo ha assegurat que tenen "diagnosticades" les llacunes que provocarà el fet que coexisteixi la part estructurant del 2021 i la detallada del 1998

2 min
Vista aèria de Palma

PalmaEl regidor d'Urbanisme de Cort, Óscar Fidalgo, continua endavant amb els seus plans per al Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de Palma i, tal com ja va avançar, no aprovarà definitivament la segona part, el Pla d'Ordenació Detallada. D'aquesta manera, l'equip de Fidalgo deixarà en un calaix la meitat del PGOU, que ha costat gairebé un milió d'euros i la feina d'una vintena de treballadors, que fa prop de quatre anys que treballen en aquest projecte. Cal recordar que el 2019 es va aprovar el contracte d'elaboració del PGOU per un pressupost final de 972.422,44 euros.

Amb aquesta decisió, a més, el regidor farà que a partir del novembre torni a entrar en vigor, parcialment, el del 1998. Concretament, i segons ha detallat aquest dimarts en una roda de premsa, a partir d'aleshores coexistirà la part estructurant del PGOU aprovada definitivament el 2021 pel govern del Pacte amb la Part d'Ordenació Detallada (POD) del 1998. Això generarà "deficiències", ha admès Fidalgo, qui assegura que tenen "diagnosticades" les "contradiccions i llacunes" que se'n derivaran i que afectaran "tothom", però no n'ha posat cap exemple.

El mecanisme per fer que entri en vigor el POD del 1998 és, senzillament, no aprovar definitivament el POD que l'anterior equip de govern havia aprovat parcialment. La data per a l'aprovació definitiva expirava aquest novembre, de manera que basta que l'actual govern del Partit Popular no faci aquesta darrera passa per fer que caigui. I així ho faran, ha assenyalat Fidalgo, amb l'argument de "manca de temps" per donar resposta i incorporar totes les al·legacions que s'hi van presentar durant el període d'exposició pública. Sigui com sigui, el regidor ha culpat en tot moment l'anterior legislatura que ara el Consistori s'enfronti a aquesta "inseguretat jurídica".

Mentrestant, "mesures correctores"

Ara bé, Fidalgo s’ha compromès a estudiar i pal·liar aquestes disfuncions amb “mesures correctores”. Pel que fa a una nova data per tenir el Pla d'Ordenació Detallada enllestit, Fidalgo ha apuntat que veu "plausible" treure'l a exposició pública "a mitjan 2024". Ara bé, això obliga el Consistori a desemborsar encara més doblers, a banda del milió que ja va pagar en el contracte inicial, per tenir un PGOU complet.

L'edil ha mantingut que ja fan feina "des de tots els departaments" perquè "l'economia i els interessos de la ciutadania de Palma no en pateixin les conseqüències". A curt termini, Fidalgo ha avançat que el Consistori farà feina per "establir criteris perquè puguin conviure els dos plans". Segons el regidor, això no ho fan "per caprici", sinó perquè "és una obligació legal". 

stats