Urbanisme
Política Cort 25/04/2024

Cort modifica el Pla general amb l'oposició en contra: "Posa una catifa vermella als grans inversors urbanístics"

Fidalgo defensa que algunes prescripcions de la norma anterior impedeixen construir 13.000 habitatges nous en sòl urbanitzable

3 min
Vista general de Palma.

PalmaL'Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dijous durant el ple la modificació del Pla general de Palma de 2023 per corregir-ne les "incongruències i desregulacions". El PP i Vox han votat a favor del canvi per, segons Fidalgo, "esborrar la funesta herència política durant aquests vuit anys lamentables", en els quals ha acusat l'oposició de no haver fet "res productiu en matèria d'urbanisme". La seva antecessora en el càrrec, Neus Truyol, de MÉS per Palma, ha assegurat que l'aprovació de la modificació del Pla general "posa una catifa vermella als grans inversors urbanístics" i beneficia els sectors immobiliari, del lloguer turístic i del joc. "El PP treballa perquè hi hagi unes mínimes regles públiques que generin el màxim benefici dels que tenen la xifra més alta del talonari. El que calia fer era aprovar el Pla d'ordenació detallada (POD), però no ho han fet perquè marcava unes regles del joc que impedien un monopoli del turisme".

El portaveu dels socialistes de Palma, Francisco Ducrós, ha reclamat al PP que expliqui a la ciutadania les implicacions del Pla general i, sobretot, la utilitat del POD, "una eina per concretar les polítiques urbanístiques". Segons Ducrós, el PP "amaga la seva decisió en qüestions jurídiques" i "obliga Palma" a regir-se per la normativa de 1998. "Aquesta normativa decideix quin model de ciutat volem i estan construint les necessitats de futur amb polítiques del segle passat. Volen que la ciutat retrocedeixi", ha assegurat.

"Estan en batalles legals", ha recordat el socialista en referència al procés de rescissió del contracte de l'empresa que ha redactat el Pla general. "Ens preocupa quines solucions tenen de mobilitat, d'equipaments, quin sistema per protegir patrimoni o les estratègies per a la diversificació. Venen la ciutat al millor postor", ha afegit.

La regidora d'Unides Podem, Lucía Muñoz, ha acusat el PP de seguir "el full de ruta dels pelotazos urbanístics" i de "fer costat a qui vol construir costi el que costi".

80 prescripcions de l'Ajuntament de Palma

Fidalgo, per part seva, ha justificat la modificació en què el Pla general del 2023 es va presentar amb "més de 400 prescripcions, 80 d'elles per part de l'Ajuntament, una circumstància inaudita". Ha acusat Truyol d'haver contractat l'empresa Territoris i Ciutat per a la seva redacció, "a centenars de quilòmetres perquè els tècnics municipals no opinassin". Per això, rescindeixen "un contracte funest". L'empresa, per la seva banda, assegura haver complert els terminis i acusa l'equip de govern actual de no haver respost al lliurament de la documentació i d'haver-se negat, fins i tot, a reunir-se amb ells.

El regidor d'Urbanisme ha explicat que les prescripcions del Pla general impedeixen la construcció de 13.000 habitatges nous en sòl urbanitzable. "Ens preocupa intensament i treballam de manera intensa per pal·liar i tramitar aquests urbanitzables a Palma com més aviat millor", ha assegurat sobre un condicionant que requeria uns determinats recursos hídrics i la construcció de la nova depuradora de Palma per ser aprovats.

En les seves paraules, "el Pla general de 2023 va néixer mort en el sentit que era materialment impossible desenvolupar un sol d'aquests potencialment entre 13.000 i 15.000 habitatges a Palma".

Per al creixement del parc d'habitatges, ha remès al Decret 6/23 del Parlament, que permetrà disposar de sòl dotacional a Palma per "abordar aquest pla de xoc que posi habitatge de lloguer com més aviat millor per a joves i famílies amb dificultats". No n'ha pogut concretar res més, llevat que es tractaria d'habitatge "protegit".

stats