Política Cort 27/07/2023

Fulgencio Coll confirma que Vox i el PP han arribat a un acord de mínims per a Cort

El dirigent del partit d'extrema dreta a Palma assegura que "la porta no està tancada" al fet que algun dels seus membres entrin en el govern municipal

3 min
La bancada de Vox aquest dijous al ple de Palma.

PalmaJa hi ha acord entre el Partit Popular i Vox per l'Ajuntament de Palma. Per ara, però, es limita a certs "acords programàtics", segons ha confirmat el dirigent del partit d'extrema dreta a Palma, Fulgencio Coll, qui ha declarat que aquests són "claríssims". No obstant això, el portaveu de Vox ha assegurat que "la porta no està tancada" al fet que algun dels seus membres entrin en el govern municipal.

"Cal ajudar l'equip de govern perquè doni el millor servei als ciutadans. El programa electoral del PP i el nostre possiblement tenen el 80% de les coses iguals", ha afirmat Coll, qui no ha volgut avançar "en quina fase" estan els acords, però ha assegurat que estan "parlant". El discurs del dirigent de Vox ha fet un tomb respecte de les setmanes anteriors i aquest matí ha mostrat un to conciliador: "No vull ser un problema perquè es treballi bé, hi entri o no hi entri".

Sobre la possibilitat d'entrar a l'equip de govern, ha reconegut que li agradaria tenir una "entrada proporcional", encara que s'ha mostrat conscient que "depèn de les condicions" i ha subratllat que encara estan "negociant". "Hi ha una intenció de treballar junts, i més després d'unes eleccions generals que han fet que el panorama polític sigui molt complicat". Així ha evidenciat Coll el pes que han tingut els comicis estatals en aquestes negociacions, que s'han desbloquejat i fet públiques només uns dies després de conèixer-ne els resultats.

Javi Bonet diu que no estan negociant la entrada

Sobre els acords programàtics, Coll ha mantingut que, “de moment, són claríssims”, però que no tenen “res a veure” amb el fet d’entrar o no. “Ja xerrarem. Jo no vull cadires. Vull que la ciutat es gestioni de la millor manera possible”, ha afegit. Sobre aquesta possibilitat, el primer tinent de batle, Javier Bonet, no ha desmentit ni negat les paraules de Coll i davant la pregunta de si la porta “no està tancada” a la possibilitat que entri Vox, simplement ha contestat que “ara mateix no s’ha parlat de cadires”. “Ara mateix no puc dir res sobre una possible entrada, perquè no s’ha mantingut la conversa”, ha indicat. 

Sigui com sigui, Bonet ha confirmat també que "s'està fent feina en un acord programàtic amb Vox" i que també el voldrien tenir amb "totes les forces polítiques". Ara bé, aquesta situació no s'ha donat amb cap dels tres partits de l'esquerra, PSOE, MÉS per Palma i Unides Podem. Per això, el regidor del PP ha admès que "és una evidència que en aquest ple s'han desbloquejat una sèrie de temes perquè hi ha hagut acord amb Vox" i ha advertit que "els hem d'estar agraïts perquè ha estat responsable i s'han pogut aprovar els romanents".

La picada d'ullet de Vox al PP que evidencia l'acord

El primer tinent de batle s'ha referit així a la picada d'ullet de Vox al PP en votar a favor de la proposta de despesa dels 26 milions d'euros de romanents de l'equip de govern. El partit d'extrema dreta ha canviat així el sentit de vot que va manifestar a la comissió prèvia a la sessió d'aquest dijous, quan es va abstenir. El bloc de l'esquerra aviat ha interpretat aquesta picada d'ullet com un "acord entre el PP i Vox" imminent.

"Comença a ser evident que la relació és ferma", ha assenyalat la portaveu de MÉS, Neus Truyol, qui ha qualificat de "moviment interessant" el canvi de vot de Vox. Més tard, després de les declaracions de Coll, ja ha reconegut que no els "sorprèn", tot i que ho lamenten "profundament", perquè "és una molt mala notícia per a la ciutat".

Per la seva banda, la portaveu adjunta del PSOE a Cort, Rosario Sánchez, ha afirmat que aquesta votació és la "materialització del pacte entre el PP i Vox", la qual cosa considera "molt greu". Davant aquesta evidència, materialitzada en paraules de Coll, Sánchez ha insistit que això és el que es va dir que no es faria. "Martínez va dir en campanya electoral que governaria en solitari, i que no pactaria amb Vox, amb la qual cosa ha mentit a la ciutadania", ha denunciat.

Davant això, la regidora del PP Mercedes Celeste ha retret al bloc de l’esquerra que no els hagin donat suport –atès que hi han votat en contra– i ha aplaudit que “altres sí que han fet un acte de responsabilitat”, en referència a Vox. Així mateix, el regidor de Vox Ignacio Esteban ha puntualitzat que el canvi de sentit de vot es deu a qüestions “purament tècniques”, al “marge dels judicis de valor” dels edils de MÉS i el PSOE. Segons Esteban, en la votació a la comissió no tenien la informació ni el temps necessari per analitzar-lo, i per això es van abstenir. 

stats