Política Cort 25/07/2023

Vox negocia amb el PP per tenir més poder a Cort

L'extrema dreta reclama fins a tres càrrecs dins l'Ajuntament de Palma, però l'equip de govern es tanca a deixar-los-hi entrar i per ara només considera acords programàtics

3 min
Els regidors de Vox, aquest divendres al ple de l'Ajuntament de Palma.

PalmaEl Partit Popular i Vox continuen negociant per arribar a acords de govern a l'Ajuntament de Palma. Mentre que el partit d'extrema dreta insisteix per aconseguir fins a tres càrrecs dins l'equip de govern de Cort, els populars es neguen –per ara– a cedir-los cap lloc al consistori, però consideren possibles acords programàtics en determinades matèries, en la mateixa línia que al Govern i al Consell de Mallorca.

Fonts properes a les negociacions han informat l'ARA Balears que representants dels dos partits s'han tornat a trobar aquesta setmana, després de les eleccions generals, per treballar en el suport que l'equip de govern de Cort necessita per aprovar determinades qüestions que s'han de dur a ple. No obstant això, les mateixes fonts adverteixen que, en el cas del partit d'extrema dreta, aquests moviments estan "tutelats" per representats estatals del partit.

Concretament, Vox reclama tres àrees de govern, cada una per a un regidor: Seguretat Ciutadana per a Fulgencio Coll, Cultura per a Gari Duran i Economia per a Ignacio Esteban. Per ara, però, el PP es mostra en contra de refer l'actual organigrama i cedir-los cap càrrec. En lloc d'això, i segons apunten les mateixes fonts, prefereixen arribar a acords de programa en certs temes, com ara cultura, llengua, subvencions i LGTBI.

Per la seva banda, el primer tinent de batle de Cort, Javier Bonet, ha declarat a aquest diari que l'equip de govern s'està "reunint amb tots els partits polítics per acords puntuals, fent feina per millorar la ciutat". Sobre la possibilitat de cedir cap parcel·la de poder a Vox, Bonet assegura que "ara mateix no hi ha res de tot això damunt la taula" i que estan centrats en el "ple que hi ha d'aquí a dos dies".

Les propostes que mesuren el suport de Vox al PP

Ara com ara, una de les principals preocupacions del govern del PP a Palma és aprovar la despesa dels romanents municipals de 26 milions d'euros. "Consideram que, per responsabilitat política, haurien de votar-hi a favor", adverteix el regidor popular, que manté amb relació a aquest punt que estan "xerrant amb tots els grups polítics: el PSOE, MÉS, Unides Podem i Vox".

Precisament aquesta qüestió podrà donar indicis, dijous al ple, de l'estat d'aquestes negociacions, segons explica la portaveu de MÉS per Palma, Neus Truyol, que dona per fet que "en algun moment hi entraran o arribaran a un pacte per assegurar-se algunes majories". La regidora recorda que tots els partits de l'oposició varen votar en contra –a la comissió prèvia al ple– de la proposta del PP de destinar una part dels 26 milions de romanents a certes despeses, i un canvi en el vot de Vox seria rellevant.

"Si no hi ha notícies [sobre les negociacions], seria significatiu si Vox, en el ple, vota a favor del PP, perquè és una proposta relativament important, són molts de doblers", argumenta l'edil. De fet, Truyol també afirma que el partit d'extrema dreta ja ha intentat fer alguns tocs d'atenció a l'equip de govern en determinades votacions a les comissions prèvies al ple, en donar suport o abstenir-se en propostes del PSOE o MÉS.

Vox s'alia amb l'esquerra per Son Busquets

Dues de les mostres que el Partit Popular necessita el suport d'altres partits per governar varen ser les dues mesures que es varen aprovar la setmana passada en diferents comissions amb els vots en contra de l'equip de govern. Es tracta, en primer lloc, de la proposta del PSOE relacionada amb l'increment de les retribucions del personal municipal amb una part dels romanents. En aquest cas, Vox va votar a favor del primer punt i es va abstenir en el segon. En segon lloc, a més, l'oposició va aconseguir tirar endavant la proposta de MÉS amb què instava l'equip de govern a mantenir el projecte acordat per Son Busquets. Dels tres punts que contenia, dos es varen aprovar gràcies als vots a favor de Vox.

"Tot això ara es tornarà a votar. Normalment, els partits mantenen la mateixa postura, de manera que si dijous hi ha canvis, podrà ser un senyal", afegeix Truyol. Així, aquestes qüestions seran claus en el proper ple per avaluar el nivell de suport que Vox ofereix encara al Partit Popular o fins a quin punt el vol condicionar.

stats