Amb ulls de joc
Suplements 11/01/2023

Sobrecàrrega de joguines després de Reis: com gestionar-ho

L'excés de joguines perjudica el joc

2 min
Punt d'intercavi de joguines al centre de Lluïsos de Gràcia a Barcelona

BanyolesEl tió, els Reis, l’aniversari... Són dates en què intentem no acumular joguines però no ens en sortim. Us proposem espolsar-vos la culpa i posar fil a l’agulla per fer que els espais de joc siguin endreçats, equilibrats i responguin a les seves necessitats. 

Per on comencem?

Fa uns dies, us proposàvem un protocol una mica agosarat però infal·lible i que a grans trets es resumeix en retirar totes les joguines que tingueu a casa i observar a què juguen per deixar només les que necessiten. Un cop l’hàgiu posat en pràctica partireu d’un nombre de joguines molt més reduït i que encara que durant el joc acabaran escampades, podrem endreçar fàcilment.

Les joguines descartades

  • Les que els treuen el protagonisme: aquelles que provoquen una actitud passiva, com picar botons i esperar una resposta.
  • Aquelles per a les quals encara no estan preparats: necessiten la vostra ajuda per jugar-hi.
  • Les que ja han esgotat la seva vida o mai han encaixat amb els seus interessos. Les podeu regalar o intercanviar. Hi ha associacions de famílies de moltes escoles que tenen un grup d’intercanvi de joguines, roba etc. I, si no, engresqueu-vos i proposeu crear-lo.
  • Les trencades i que no es poden reparar: porteu-les a la deixalleria.

Quantes joguines han de tenir?

Encara que siguin moltes, el que cal limitar són les que mantenen en ús. Un espai saturat pot fer que deixin de jugar. Un infant, dependent de l’edat, necessita entre 9 i 15 joguines. Això vol dir, per una banda, que sap el que té i si no ho veu ho troba a faltar i, per una altra, que endreçar-ho tot no demana més de 20 minuts.

Com endreçar-les?

Us desaconsellem els contenidors grans perquè conviden a acumular sense cap ordre. A casa tot ha de tenir un lloc i les joguines no poden ser l’excepció. Millor exposeu els materials en contenidors o cistells petis. Un espai net i endreçat els fa sentir que els seus materials de joc són igual d’importants que l’ordinador o la roba i farà que els respectin i el cuidin.

La rotació

L’espai de joc ha de ser dinàmic i aquest apartat el podem detallar en un proper article, però resumint, si han perdut l’interès per la joguina, caldrà renovar i canviar els materials.

Conclusió

Un lloc per a cada cosa i cada cosa al seu lloc, així assegurareu no sobresaturar. Tracteu les seves joguines amb cura i respecte i ells faran el mateix. 

stats