Societat 18/03/2024

Vox pressiona el Govern i demana un pin parental per a les activitats en horari escolar

L'extrema dreta vol que els pares autoritzin la participació dels fills en activitats religioses, morals, socials, cíviques o sexuals en horari escolar

3 min
Una aula de les Balears.

PalmaLa implantació del pin parental a les aules continua en el punt de mira de Vox. Una vegada més, torna a dur una Proposició No de Llei al Parlament (PNL) per forçar el PP a mostrar la conformitat amb els seus plantejaments. Vox va més enllà que en la primera de les PNL que es va aprovar a l'octubre amb les esmenes dels populars, que van suavitzar substancialment les idees de l'extrema dreta. Però Vox també estira la corda i exigeix anar més enllà del que estipula el pacte de Govern amb el PP, en que es parla de l'autorització prèvia de les activitats extracurriculars per part dels pares. L'extrema dreta vol ara intervenir en aquelles activitats que es fan als centres en horari escolar.

Així, pretén que el PP aprovi els següents punts de la PNL: instar el Govern de les illes Balears a garantir el dret dels pares perquè els seus fills rebin la formació d'acord amb les seves pròpies conviccions religioses, ètiques i morals; instar a que estableixi, per a tots els centres educatius, públics, concertats o privats, l'obligatorietat d'informar amb antelació de la realització d'activitats de contingut religiós, moral, social, cívic o sexual en horari escolar, i a sol·licitar per escrit el consentiment exprés previ dels pares per a l'assistència dels seus fills a aquestes, a més del CV dels qui impartiran aquestes activitats; instar el Govern a donar compte sobre el grau de compliment de la instauració de la mesura en els centres educatius en el termini de sis mesos des de la seva aprovació.

La LOMLOE i la LEIB emparen la feina dels docents

Cal recordar que, tal com ja va explicar l'ARA Balears, tota la feina que es fa als centres en horari escolar està blindada. La raó és que la LOMLOE estableix un marc de competències curriculars, obligatòries, avaluables i que han d'adquirir els alumnes. La llei empara tota la feina que es fa als centres en matèria de canvi climàtic, igualtat i diversitat, entre d'altres. Per exemple, en el currículum balear de l'assignatura d'Educació en Valors Ètics i Cívics, una de les competències a assolir és: "Prendre consciència de la lluita per la igualtat de gènere i del problema de la violència i explotació sobre les dones, a través de l'anàlisi dels diversos corrents del feminisme i de les mesures de prevenció de la desigualtat, la violència i la discriminació per raó de gènere i orientació sexual, mostrant coneixement dels drets LGTBIQ+".

En la seva argumentació Vox ataca la feina dels docents i diu que als centres escolars els menors d'edat participen en activitats amb un "marcat caràcter ideològic o amb continguts de valors ètics, morals, socials o sexuals, sigui a través del currículum i les activitats educatives o a través de tallers, xerrades i activitats extraescolars en general". "Per això, la implicació o no dels pares en aquesta tasca marca per a tota la vida la personalitat dels fills, atesa l'obligatorietat dels poders públics de garantir el dret que assisteix als pares al fet que els seus fills rebin la formació d'acord amb les seves pròpies conviccions, tal com estableix l'apartat 3 del precepte constitucional 27", diu l'extrema dreta.

El PP, però, ja va refredar les expectatives de Vox d'interferir en aquests continguts, emparats en la legislació educativa vigent tant a les Balears com a Espanya. "No qüestionam l'aplicació dels currículums LOMLOE com vulguin els centres, en defensam l'autonomia", va remarcar Marga Duran, que és la presidenta de la Comissió d'Educació i Universitats del Parlament. En ser preguntada per si el pin afectaria les activitats que es fan sobre les temàtiques prèviament esmentades (sexuals, social, etc.), ho clarifica: "No les hem qüestionat mai. No volem que el centre vagi demanant als pares dinàmiques que estan incloses en el currículum". El PP, a banda, es va abstenir al Parlament i va permetre que l'oposició aprovàs demanar a la Conselleria d'Educació que no implanti el pin parental.

stats