Societat 16/03/2020

Cancel·len un 13% dels vols previstos per a aquest dilluns a l'aeroport de Palma

De les 272 operacions programades, se n'han suspès 36

A. Tarragó
2 min
Les empreses critiquen Aena per tancar les portes a la cogestió de Son Sant Joan

PalmaDiverses aerolínies que operen a l'aeroport de Palma han cancel·lat aquest dilluns un total de 36 vols que tenien Mallorca com a destinació o com a origen, segons ha informat Aena a l'ARA Balears. Concretament, s'han suspès 15 aquest mateix matí i 21 els dies previs, tot i que es desconeix qui els operava i d'on venien o on anaven.

L'aeroport de Son Sant Joan de Palma tenia per a aquest dilluns 272 vols programats inicialment, amb una oferta de 40.300 places, entre arribades i sortides. Ara bé, Aena recorda que, ateses les circumstàncies, s'espera que el nombre de passatgers sigui molt inferior al nombre total de seients.

De moment, informen fonts internes de l'empresa, no han rebut cap informació sobre la restricció de vols, futures cancel·lacions o suspensió de les connexions aèries, però assumeixen que les aerolínies deixaran d'operar i l'activitat disminuirà. A hores d'ara, les companyies continuen operant i no n'hi ha cap –tret de Flybe, que es va haver de tancar a causa de la fallida provocada pel coronavirus– que hagi suspès el seu trànsit.

A banda de les cancel·lacions, Aena ha hagut d'avançar a aquest dilluns alguns dels vols de l'Imserso, que estaven prevists per a dimarts. Encara que en desconeixen la xifra exacta, expliquen que els passatgers han hagut de tornar abans a les seves destinacions d'origen com a mesura de precaució.

A l'espera de restriccions marítimes i aèries

En aquest sentit, la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, va explicar dissabte que s'havia posat en contacte amb el ministre José Luis Ábalos per treballar en una ordre específica per a l'Arxipèlag. L'objectiu, va detallar, és "reduir moltíssim les entrades per via marítima i aèria a les Balears". Si bé encara no hi ha un acord tancat, Armengol va assegurar que tenia el suport del ministre per "restringir més" els moviments. Segons la presidenta, el Decret d'estat d'alarma conté un article específic perquè territoris extrapeninsulars puguin prendre mesures extraordinàries com aquesta.

Per la seva banda, MÉS per Mallorca ha reclamat aquest dilluns al govern de l'Estat que suspengui immediatament les connexions aèries i marítimes de l'illa. Noguera ha recordat que el Decret d'estat d'alarma té en compte la particularitat dels territoris insulars. "Com més restrictius siguem amb les mesures, abans podrem recuperar la normalitat", ha afegit.

El coordinador de la formació alerta que "no podem continuar rebent vols, com els 14 previstos des de Madrid, el principal focus del país en aquests moments". Tot i això, Noguera assenyala que cal "adoptar mesures concretes que permetin garantir l'atenció sanitària d'urgències i l'entrada de mercaderies i abastiments".

stats