Política 15/03/2020

Armengol prepara una proposta per restringir més el transport aeri i marítim a les Balears

La presidenta de les Illes ha demanat als hotelers que no agafin cap reserva més i als turistes provinents de la Península, que tornin a casa seva

Elena Navarro
2 min
Francina Armengol durant la roda de premsa d'aquest diumenge al Consolat de la Mar

PalmaLa presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha explicat que dissabte vespre ja es va posar en contacte amb el ministre José Luis Ábalos per treballar una ordre específica per a l'Arxipèlag perquè "es puguin reduir moltíssim les entrades per via marítima i aèria a les Balears". Ha indicat que encara no hi ha un acord tancat, però que té el suport del ministre per "restringir més" els moviments. Segons ha explicat la presidenta, el Decret d'estat d'alarma conté un article específic perquè territoris extrapeninsulars puguin prendre mesures extraordinàries com aquesta.

Armengol ha comparegut en roda de premsa al Consolat de la Mar aquest diumenge migdia, després de la videoconferència de presidents autonòmics amb Pedro Sánchez, en què ha plantejat un parquet de mesures per fer front a la situació d'emergència generada per la pandèmia del coronavirus. El que planteja el Govern balear és que només s'entri o se surti de les Illes en situacions estrictament necessàries, com ara per qüestions sanitàries.

"El missatge que llançam és que el turisme espanyol torni a les seves comunitats autònomes d'origen de manera immediata", ha anunciat la socialista. "Hem recomanat als hotelers que no facin noves reserves i que informin els turistes de la realitat: que ser ara a les Illes Balears vol dir estar tancat en un hotel", ha afegit.

Mesures davant l'emergència

Armengol ha plantejat al president d'Espanya una bateria de mesures per alleugerir els treballadors, les empreses i els ciutadans en aquestes circumstàncies. Ha demanat, entre altres coses, que els ciutadans puguin ajornar els pagaments de la hipoteca i que les empreses puguin ajornar els pagaments de factures per subministraments. Quant a l'àmbit públic, ha apuntat la necessitat de flexibilitzar les regles del dèficit i la despesa, i que s'aixequi la llei Montoro perquè els ajuntaments puguin tenir major liquiditat.

Altres propostes que ja ha explicat el conseller de Model Econòmic i Treball, Iago Negueruela, aquest horabaixa són: que no es tinguin en compte els dies cotitzats per poder accedir a l'atur, i que les persones que ja en tinguin, no se'ls computi. "Venen setmanes molt dures, sabem quina és la situació i hem de fer feina sense descans perquè els llocs de treball estiguin fora de perill", ha reblat la líder del PSOE, que ha vist amb bons ulls el Decret d'estat d'alarma: "Està ben pres, perquè era necessari i serveix per coordinar millor els esforços del territori", ha opinat.

La presidenta ha percebut un "clima de col·laboració" en la videoconferència de Sánchez amb els presidents autonòmics, malgrat les discrepàncies ja expressades per alguns líders com Quim Torra i Iñigo Urkullu, que troben insuficients les mesures i consideren que es confisquen competències autonòmiques. Respecte del feedback del president d'Espanya, només ha indicat que "s'ha compromès a tenir en compte les nostres propostes" i que ha acceptat la petició de crear un grup de treball amb la vicepresidència econòmica i el Ministeri d'Hisenda per poder articular les mesures econòmiques dels territoris.

stats