Societat 06/11/2023

Vera, després de reunir-se amb els sindicats: "No hi ha motius per mobilitzar-se"

El conseller ha assegurat que la lliure elecció de llengua "no vulnerarà el Decret de mínims ni cap normativa vigent"

2 min
El Conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera.

PalmaEl conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, ha assegurat que, ara per ara, "no hi ha motius perquè s'organitzin mobilitzacions" contra les polítiques de la Conselleria. Així s'ha expressat després de la reunió de la Mesa Sectorial de l'Ensenyament Públic, en la qual ha presentat els punts principals de com es farà implantació de l'elecció de llengua el curs vinent. Cal recordar que divendres passat les entitats de la comunitat educativa van plantar Vera i la presidenta Prohens, que els havien convocat al Consolat de Mar per presentar la mesura, pactada amb Vox.

Aposta per la negociació

Vera ha fet incís que tot el que es vagi aplicant "es durà a les meses de negociació, on tothom podrà participar i dir la seva". Així mateix, ha assegurat que el pla lingüístic que proposa "no vulnera el Decret de mínims, perquè el 50% de les matèries no lingüístiques hauran de ser en català". El conseller també ha remarcat que la proposta "és voluntària" i que "qui vulgui continuar com fins ara, podrà fer-ho".

Ara bé, davant les veus que critiquen la proposta lingüística, Vera ha recordat que l'elecció de la primera llengua d'ensenyament "és un dret, i la reconeix l'article 18 de la Llei de normalització lingüística", aprovada l'any 1986. Ara per ara, el conseller no ha pogut donar detalls de com es farà efectiva la segregació lingüística, a causa que encara s'ha de tramitar i definir el pla pilot, que es troba en un fase incipient.

Cal tenir present que, malgrat que Vera ha valorat de manera "positiva" la trobada, els sindicats de la Mesa Sectorial de l'Ensenyament Públic han sortit de la reunió amb cares serioses i amb "l'expectativa" de com s'aplicarà l'elecció de llengua a les escoles el curs vinent. De fet, l'STEI ha abandonat abans d'hora la reunió. "Les meses sectorials no són per informar, sinó per negociar", ha lamentat Lluís Segura, portaveu del sindicat.

Reunió amb la concertada

La ronda de reunions del conseller d'Educació ha finalitzat aquest dilluns amb la Mesa de l'Ensenyament Concertat que recull els representants de la patronal i els sindicats del sector. En sortir de la trobada, Antoni Vera ha qualificat de "lògic" que hi hagi "gent a favor i en contra" de l'acord en matèria lingüística aconseguit entre el PP i Vox, perquè "la diversitat és sana" i si tots fossin iguals "seria molt avorrit".

Cal recordar que la Fundació Escola Catòlica, membre de la Mesa, va manifestar fa pocs dies que l'acord en matèria lingüística del PP i Vox "no suposa un retrocés en matèria de normalització lingüística".

stats