Societat 06/11/2023

Els sindicats, decebuts després de la reunió amb Educació per l'elecció de llengua

El conseller Antoni Vera ha convocat l'organisme per exposar els punts principals de la mesura, fruit de l'acord entre el PP i Vox per aprovar el sostre de despesa

3 min
Imatge d'Arxiu d'una Mesa Sectorial.

PalmaEl sindicats de la Mesa Sectorial de l'Ensenyament Públic han sortit de la reunió amb el conseller d'Educació, Antoni Vera, amb cares serioses i amb "l'expectativa" de com s'aplicarà l'elecció de llengua a les escoles el curs vinent. De fet, el sindicat STEI ha abandonat abans d'hora la reunió, que Vera havia convocat per presentar la mesura, fruit de l'acord entre el PP i Vox. “Les meses sectorials no són per informar, sinó per negociar”, ha lamentat Lluís Segura, portaveu del sindicat. “El que se'ns ha posat davant és un acord de dos partits per fer desaparèixer la llengua pròpia i no en serem còmplices. Educació introdueix un conflicte que no existia i ara ho posarem en mans dels nostres serveis jurídics, com vàrem fer amb el TIL”.

Cal recordar que l'acord entre el PP i Vox preveu que, a partir del curs que ve, els pares puguin triar la llengua de la primera infància (fins als vuit anys) “als centres allà on sigui possible”, un fet que obre la porta a segregar els alumnes segons l’idioma que seleccionin. Així mateix, també s’iniciarà un pla pilot per a les etapes posteriors, al qual els centres de tots els nivells es podran acollir de manera voluntària. Vera va explicar que els que s’acullin al pla rebran més dotació econòmica i recursos humans, i els que no, continuaran amb el model vigent. 

Divendres passat la comunitat educativa va assitir a una reunió al Consolat de Mar, a la qual havien d'assitir la presidenta del Govern, Marga Prohens, i Vera, que pretenien explicar-los el pacte per implantar la lliure elecció de llengua a les escoles. Les entitats, pero, els van plantar i van afirmar "sentir-se decebudes" per com s'han fet les coses. "Se'ns convoca a una reunió el mateix dia que el PP registra al Parlament el sostre de despesa, que vol dir que han arribat a un acord amb Vox i que s'aplicarà la segregació lingüística", va dir la portaveu de les entitats. El representant de l'STEI, Miquel Gelabert, també va advertir el Govern: "No volíeu un problema amb la comunitat educativa, però ja el teniu".

Aplicació de la segregació lingüística, només a la pública

Per la seva banda, ANPE, després de conèixer la proposta de lliure elecció de llengua del Govern, ha demanat negociar perquè "no s'apliqui a l'educació pública" i ha apostat per continuar treballant per solucionar els "problemes reals" que es produeixen a les aules. El president d'ANPE, Víctor Villatoro, ha demanat a l'Executiu que aposti per mantenir una legislatura tranquil·la, atès que, en aquests moments, "la lliure elecció de llengua és inaplicable si atenem l'organització actual dels espais i mitjans existents en els col·legis públics de les Balears". "Encara que l'Administració ens hagi assegurat que es respecta la normativa actual, s'ha de tenir en compte l'opinió dels claustres i recollir l'autonomia de centre". "Des del sindicat hem advertit que la falta d'infraestructures no permetria nous invents pedagògics, on aquest "projecte pilot voluntari" no tindria cabuda", ha afegit Villatoro.

En aquesta línia, també ha afirmat que el sindicat està "expectant" davant la informació aportada i ha incidit que "qualsevol normativa que s'elabori ha de passar pel filtre sindical de la Mesa Sectorial, amb la finalitat de minimitzar l'impacte que aquesta mesura pugui arribar a tenir a l'escola pública". El sindicat també ha considerat essencial evitar "confrontacions lingüístiques innecessàries" i per això insta el Govern a continuar treballant per resoldre els problemes reals que els docents reclamen, fet que estan segurs que redundarà en una millor qualitat de l'ensenyament dels alumnes, que en aquests moments passen per moltes dificultats.

"Contra la LEIB i l'Estatut"

UOB, per la seva banda, ha valorat de manera "negativa" la Mesa. "El que se'ns ha presentat va en contra de la LEIB i de l'Estatut", ha dit Gabriel Vives, portaveu del sindicat. Ara bé, ha destacat que "el conseller s'ha compromès a negociar certs aspectes de com s'implantarà el pla pilot el curs següent". "L'escola pública no té mitjans, i ell no ens ha explicat res de com s'implantarà", ha dit. El portaveu d'UGT, Tino Davia, ha pronosticat "problemes dins els centres i entre la comunitat educativa". El conseller d'Educació, ha explicat, ha reconegut que "tal vegada farà falta alguna modificació no substancial de la normativa per implantar la mesura". Mario Devis, de CCOO, també ha afirmat sentir-se "preocupat" després de la reunió, perquè "se'ns han presentat línies mestres, i res més"."No hi ha cap document escrit, ni res", ha afegit. Ara bé, ha deixat clar que l'Acord Marc fixa la protecció de la llengua catalana. "És un document aprovat, i s'ha de complir", ha sentenciat.

stats