Ajuntament de Palma
Política Cort 08/05/2024

El PP torna a carregar contra les caravanes a Palma: "En cap cas es poden considerar un habitatge"

Considera que suposa una "involució democràtica" i el PP respon que amb la norma està "posant ordre"

3 min
Un nombrós grup de caravanes i autocaravanes a la carretera de Manacor, a l’entrada de Palma.

PalmaLa nova ordenança cívica de l'Ajuntament de Palma ha generat un enfrontament entre l'equip del Govern i l'oposició, que acusa el batle Jaime Martínez d'"imposar solucions policials a problemes socials". El PP, per part seva, ha respost que la norma té l'objectiu d'"acabar amb el caos, la deixadesa i la permissivitat generats en els últims vuit anys", en referència als mandats d'esquerra en Cort.

La norma, en període d'exposició pública, regula, entre altres aspectes, la presència de caravanes a la via pública i preveu sancions per fer-la servir com a lloc de residència. En aquest sentit, el regidor de Seguretat Ciutadana, Miquel Busquets, ha assenyalat que "en cap cas una caravana pot ser considerada un habitatge". I assegura que el propietari no pot "afectar l'entorn i la convivència".

El PP diu que està posant ordre

Arran de les multes previstes, el col·lectiu de les autocaravanes ha convocat una manifestació per a aquest dissabte davant Cort. La portaveu de Cort, Mercedes Celeste, ha qualificat la protesta com a "legítima", però ha defensat la nova norma. "Mostram el màxim respecte, però tenim la responsabilitat de vetllar pels ciutadans. Els ciutadans de Palma s'han cansat d'aguantar l'incivisme constant, han dit 'basta' i nosaltres pretenem posar ordre", ha dit. A més, ha assegurat que si els ciutadans tenen problemes amb l'habitatge, tenen al seu abast ajudes públiques de les institucions: "Obrim un expedient i se'ls ajuda en tot allò que sigui possible".

MÉS per Palma ha rebutjat la nova ordenança cívica del PP a Ciutat perquè "imposa solucions policials a problemes socials". La portaveu del partit ecosobiranista, Neus Truyol, ha dit que la norma "no té res de cívica", sinó que és "cínica", i ha acusat el PP de criminalitzar les persones pobres amb la intenció de multar els qui viuen en caravanes o demanen almoina al carrer. "Reprimeix drets fonamentals i ataca col·lectius vulnerables en lloc de solucionar problemes socials reals com la pobresa o la manca d'habitatge. És una involució democràtica i una manera de fer política que beu directament de l'esperit de l'expressió "la calle es mía", que va pronunciar el ministre franquista Fraga Iribarne", ha dit Truyol.

En referència a les sancions proposades, MÉS considera desmesurades i inassolibles unes quanties d'entre 300 i 600 euros, molt més elevades, segons Truyol, que les de l'ordenança de l'època del batle Mateu Isern, derogada per una sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Balears. "Tornar a presentar un text quasi idèntic és una pèrdua de temps, un malbaratament de recursos públics i una greu irresponsabilitat. Com pot ser que tornin a presentar un text que ja sabem que els tribunals tombaran? El PP i Martínez insisteixen en la seva deriva antidemocràtica i anticonstitucional", ha afegit.

"El carrer no és del batle"

Segons Truyol, "el batle i el PP tenen por de les concentracions de persones al carrer". I demanen a qui multarà? "Ho faran als grups de desenes de turistes que, en moltes ocasions, impedeixen el pas a la resta de vianants, o als grups de joves que fan una campanya a favor de l'ús del català o contra la guerra a Palestina?". El carrer, ha insistit, "no és de Jaime Martínez, ni de Fulgencio Coll, ni del PP, ni de VOX". "No és cap de partit, ni de cap ideologia. El carrer és de la gent, dels palmesans i les palmesanes o de les persones que ens visiten. L'ordenança no és ni cívica, ni democràtica, ni justa, perquè, per exemple, atempta contra els drets al joc dels infants, als quals es podrà multar per jugar a pilota al carrer", ha conclòs.

El portaveu dels socialistes de Palma, Francisco Ducrós, s'ha manifestat en el mateix sentit i ha criticat l'enfocament punitiu de l'ordenança en temes com les caravanes o el problema del renou. "L'únic enfocament del batle Martínez sembla ser multar i castigar, en lloc d'oferir solucions reals als ciutadans i millorar la convivència a la nostra ciutat", ha explicat.

stats