Ajuntament de Palma
Política Cort 26/03/2024

Els patinets hauran de tenir una assegurança de responsabilitat civil amb la nova ordenança cívica de Palma

Es preveuen sancions de fins a 1.500 euros per circular sense aquesta garantia i de fins a 3.000 euros per escopir al carrer o fer botellada

2 min
Patinet elèctric

PalmaL'Ajuntament de Palma aprovarà en un termini de tres mesos una nova ordenança cívica que preveu multes de fins a 3.000 euros i tindrà el suport dels policies locals, cambres i drons per al seu compliment.

Entre les mesures, els propietaris de patinets elèctrics hauran de contractar una assegurança de responsabilitat civil per circular per Palma amb sancions que s'incrementen fins als 750 euros per a les infraccions lleus (circular amb auriculars o per túnels urbans i travessies) o fins als 1.500 euros en el cas de les greus.

El batle de Palma, Jaime Martínez, ha explicat algunes de les mesures del nou codi de conducta, que inclou multes de fins a 3.000 euros per orinar, defecar o escopir al carrer; participar en jocs i apostes com el joc de triler o penjar pancartes i cartells al carrer. "Volem fer de Palma una ciutat més segura i cívica", ha assegurat Martínez, que ha promès un augment de 300 policies locals d'aquí a final de legislatura per fer complir les normes, així com la compra i instal·lació de càmeres i drons.

A més de l'assegurança obligatòria per a patinets elèctrics, ni aquests ni els vehicles de mobilitat personal ni els monopatins podran circular per carrers per als vianants. Cort deroga, així, l'excepció de poder fer-ho entre les 8 i les 10 hores.

Pintades

S'imposaran també multes de fins a 3.000 euros per fer botellada al carrer o per pintades vandàliques en béns comunitaris. En cas que els infractors siguin menors, els responsables seran els pares.

Segons l'ordenança, si el consum d'alcohol a la via pública altera la convivència, suposa aglomeracions o deteriora la tranquil·litat de l'entorn, entre altres situacions, la infracció es considerarà greu (750 a 1.500 euros) o molt greu (1.500 a 3.000 euros).

Martínez ha esmentat també la prohibició d'exercir la prostitució o oferir serveis sexuals a la via pública o passejar sense camiseta per la ciutat. "Són mesures encaminades a millorar la convivència a la ciutat", ha assegurat, sense oferir més detalls sobre la seva aplicació.

Sense diàleg

El PSOE de Palma ha denunciat que l'Ajuntament de Palma hagi presentat la seva nova ordenança cívica "només als hotelers de la Platja de Palma i no a les associacions veïnals, agents socials, entitats de la ciutat i als grups socials que són la representació de la ciutadania". Segons els socialistes, la "falta de diàleg i consulta prèvia" als grups municipals representa "una vulneració dels principis democràtics i un menyspreu a la representació i participació ciutadana" que exerceixen.

Per això, insten el batle que convoqui "immediatament" les entitats veïnals, agents socials i els grups municipals per informar sobre l'estat de l'ordenança cívica. "És essencial garantir un procés transparent i participatiu en l'elaboració de qualsevol normativa que afecti els ciutadans de Palma, perquè s'escoltin totes les veus abans de la seva aprovació", han conclòs.

stats