Societat 19/04/2021

El TSJIB torna a arxivar la instrucció contra Penalva i Subirán per manipulació i coacció de testimonis

El jutge convida la Fiscalia i les altres acusacions a sol·licitar l'obertura del judici oral contra els investigadors del cas Cursach

2 min
El jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán acudint al TSJIB.

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears torna a arxivar parcialment la causa contra el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán pels delictes de manipulació i coacció de testimonis, entre d'altres. El jutge instructor, Carlos Gómez, ha emès aquest dilluns una interlocutòria en què ha acordat continuar la investigació contra els instructors del cas Cursach –Penalva, Subirán i quatre policies del Grup de Blanqueig– pels delictes de revelació de secrets, omissió del deure d'impedir delictes i omissió de deure de promoure la persecució de delictes.

Amb aquest nou document, Gómez ha obert un termini de deu dies perquè el Ministeri Fiscal i la resta d'acusacions puguin sol·licitar l'obertura del judici oral. A més, ha acordat deixar fora de la investigació el fiscal Subirán per motius de salut. "S'acorda la suspensió provisional i arxivament d'aquesta causa respecte de don Miguel Ángel Subirán Espinosa mentre no recuperi la salut mental en termes que li permetin continuar el procés sense minvament del seu dret a defensa".

D'aquesta manera, el jutge ha decidit el sobreseïment lliure de la resta de fets pels quals els instructors del cas Cursach estaven investigats. Aquests són principalment detencions arbitràries, coaccions a detinguts i testimonis, manca de fidelitat a l'acta de declaració, perllongació indeguda a la presó o inducció a la conducta delictiva.

Els investigats van negar els fets

Així ho ha decidit Gómez menys d'una setmana després que tornassin a declarar al TSJIB tots els investigats de la causa. El jutge va haver de reobrir la causa el 17 de març de 2020 i els tornà a citar arran del recurs que van posar les acusacions particulars i el Ministeri Fiscal a la primera interlocutòria amb què va intentar posar fi a la instrucció, el 30 de desembre. Aleshores el magistrat també arxivà la causa pels mateixos fets que la interlocutòria emesa aquest dilluns.

Entre dimecres i divendres passat van desfilar pel TSJIB Penalva i els quatre policies nacionals del Grup de Blanqueig. Tots ells van defensar la instrucció que van fer del cas i van negar els delictes pels quals estaven investigats. L'únic que no va acudir davant la justícia va ser el fiscal Subirán, però un informe forense que va sol·licitar el seu advocat va determinar que no estava en condicions de defensar-se en un procediment legal.

Tant Penalva com Subirán ja van acudir al TSJIB com a investigats el 6 de febrer de 2020, però aleshores els delictes de coacció i manipulació de testimonis no eren sobre la taula. Quan el Tribunal va assumir el cas el gener de 2020 en van quedar fora després que la jutgessa d'instrucció número 12 els descartàs. Així, se'ls investigava només per revelació de secrets, omissió del deure d'impedir delictes i omissió del deure de promoure la persecució de delictes.

stats