Societat 18/10/2022

El TSJIB no admet a tràmit la petició de recusar el jutge que ha de decidir sobre el 25% de castellà a les aules

Una entitat espanyolista de docents va demanar apartar el magistrat que ha de decidir sobre el català a les aules de les Illes

2 min
Imatge de la seu del TSJIB.

PalmaRebutjada la petició de PLIS, Educación, por favor (Profesores Libres de Ingeniería Social) de recusar –és a dir, apartar– el magistrat Biel Fiol, que ha de decidir sobre el català a les aules de les Balears. Així ho determina la providència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) d'aquest dilluns, a la qual ha tingut accés l'ARA Balears. El principal argument de la Sala Contenciosa Administrativa és la "manca de proves dels motius de la recusació" de Fiol, que presideix aquesta sala del TSJIB.

Tal com recorda la resolució, PLIS –entitat espanyolista de docents– al·legava com a motiu de la recusació el fet que l'Obra Cultural Balear hagués atorgat un premi a Fiol "per raons de defensa de la llengua catalana". Però com a principi de prova, l'entitat "afirma haver-ho trobat en la publicació recent (diari ABC del 19-07-2022) a tall de repetició de la notícia del premi atorgat el 2010". Per tant, la Sala considera que "no s'ha aportat cap principi de prova dels motius de la recusació perquè el premi (...) aparegui com un possible interès directe o indirecte en la resolució del plet".

En aquest punt, la Sala es refereix a la qüestió sobre la qual ha de decidir Fiol, que és el contenciós promogut per PLIS i la Societat Civil Balear perquè "el castellà sigui vehicular en almenys el 25% de l'horari lectiu i en almenys una àrea, matèria o assignatura no lingüística troncal o de caràcter anàleg". El TSJIB va admetre a tràmit el recurs de l'entitat, inspirat en la sentència de Catalunya. Els demandants asseguraven que "la immersió obligatòria en català no només és un abús de poder, sinó un despropòsit pedagògic".

stats