Educació
Societat 18/10/2022

Una entitat espanyolista de docents demana recusar el jutge que ha de decidir sobre el català a les aules de les Illes

PLIS ha demandat el Govern per impartir en castellà almenys el 25% de l'horari lectiu

1 min
Imatge de la seu del TSJIB.

PalmaL'associació espanyolista de docents PLIS ha demanat recusar el magistrat Gabriel Fiol, qui ha de decidir sobre l'ús del català a les aules de les Illes Balears, ja que no està d'acord que s'imparteixi en castellà almenys el 25% de l'horari lectiu. A més, ha demandat el Govern balear perquè el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha acceptat l'Obra Cultural Balear com a demandada. "Un jutge no ha de ser només imparcial, també ha de tenir aparença d'imparcialitat, i Gabriel Fiol no en té, ja que va ser premiat per l'OCB", ha apuntat PLIS en un comunicat.

L'associació ha denunciat: "El contenciós es va interposar per PLIS contra el Govern i no contra l'OCB, i qui ha acceptat la personació de l'OCB com a demandada ha estat el TSJIB, del qual Fiol és el president". PLIS ha afirmat que Fiol està "contaminat" i ha afegit que "el TSJIB accepta com a demandades també tres entitats milionàries en subvencions (OCB, STEI i Plataforma per la Llengua), que són enemigues a mort del castellà com a llengua vehicular". D'aquesta manera, l'associació espanyolista ha demanat a Fiol "dignitat i que s'aparti del cas" i ha matisat que, si no ho fa, "la recusació seguirà el seu curs i la seva figura quedarà tacada".

PLIS ha recordat també que Fiol va ser el jutge "que va tombar el TIL de Bauzà l'any 2015 en una sentència molt fluixa jurídicament", a la qual Armengol va donar suport "per conveniència política". En aquesta línia, ha subratllat que Gabriel Giol va ser premiat amb anterioritat per l'OCB el 31 de desembre per la seva aportació a la catalanitat de Balears, "una entitat nacionalista i independentista similar a l'Òmnium catalana".

stats