Societat 12/07/2022

Segon dia de declaracions del cas Cursach: els policies neguen suborns amb sexe

L'exoficial de la Patrulla Verda Feliciano Franco nega que s'enviassin efectius per denunciar locals de la competència del grup de l'empresari

A. T.
3 min
Els acusats del cas Cursach, ahir dilluns a la Secció Primera de l'Audiència de Palma.

PalmaEl judici del cas Cursach continua aquest dimarts amb una segona jornada de declaracions dels acusats de la macrocausa en la Secció Primera de l'Audiència Provincial de les Balears. Concretament, amb alguns dels agents de la Policia Local implicats en la macrocausa. Els membres de la Patrulla Verda Gabriel Mayol i José Mayans han negat aquest matí haver exigit sexe a canvi de no fer inspeccions a determinats locals.

Davant les preguntes de les parts personades en el judici, tant Mayol com Mayans han defensat les seves actuacions en determinats locals de Palma per qüestions reglades. La Fiscalia demana per a Mayol nou anys i mig de presó pels delictes de suborn passiu, abús de funció pública amb sol·licitud sexual, delicte continuat de coaccions i delicte de revelació de secrets. En canvi, per a Mayans, el Ministeri demana sis anys i mig per un delicte de suborn passiu continuat i coaccions.

Durant la seva declaració, Mayol ha destacat que va estar a la Patrulla Verda des del 1998 fins al 2015 i s'ha sumat a les declaracions anteriors, de Barolomé Capó, Gabriel Torres i Feliciano Franco, sobre el funcionament d'aquesta unitat. Així, ha indicat que no va estar presencialment en una suposada inspecció pactada a la discoteca Tito's i ha defensat les intervencions a Sa Trobada per incompliment de normativa.

A banda d'això, l'agent de la Patrulla Verda ha ressaltat que "normalment" les discoteques del Grup Cursach "estan molt bé" i que "en la seva activitat" no han trobat "cap anomalia". En canvi, ha apuntat, sí que ha "denunciat els seus tiqueters". En qualsevol cas, Mayol ha advertit que "mai" ha fet una acta "injustificada" i no ha rebut cap indicació per part de l'empresari Bartomeu Cursach i la seva mà dreta, Sbert. "Rotundament, no", ha sentenciat.

El seu company de la Patrulla Verda, José Mayans, ha coincidit amb la declaració de Mayol sobre el relat dels fets ocorreguts a Tito's. L'agent ha descartat haver cobrat comissions, exigit regals o no pagar consumicions a canvi de no expedientar certs locals. Amb tot, ha negat que anés allà amb prostitutes o consumís cocaïna. "És completament fals. No soc consumidor de cocaïna", ha dit l'agent. Igualment, ha concretat que els controls a la zona de la Llotja, el passeig Marítim i el barri de Santa Catalina es van fer per ordre de l'Ajuntament de Palma, en concret de l'àrea de Seguretat Ciutadana, per vigilar els horaris de tancament dels locals.

La competència "no tenia llicència"

Avui matí també ha estat el torn de l'exoficial de la Patrulla Verda de la Policia Local de Palma Feliciano Franco, qui ha negat que s'haguessin enviat agents per denunciar locals de la competència del Grup Cursach, l'empresa de Bartomeu Cursach. "No tenien llicència de discoteca i funcionaven així", ha argumentat com a defensa, segons ha informat Europa Press.

La Fiscalia demana una petició de presó de dos anys per a Franco per un delicte continuat de coaccions. L'exoficial ha estat el primer a declarar aquest dimarts i, durant la seva intervenció, ha justificat les seves intervencions dins del grup de la Patrulla Verda, en el qual va fer feina des del 2005 fins al 2015. Aleshores, va ser detingut per presumptes coaccions a locals arran d'una ordre del Grup Cursach.

Les inspeccions

L'agent ha destacat que feien "molts requeriments", tot i els "pocs recursos" amb els quals treballava la Patrulla Verda. A més, ha negat que el sistema de repartiment que feia l'agent Gabriel Torres –que va declarar ahir dilluns– rebés "moltes queixes", sinó que es debatia "molt". Davant això, el Ministeri Fiscal ha assenyalat que l'acusat es contradeia respecte del que va declarar en fase d'instrucció.

Pel que fa a les justificacions per fer inspeccions en determinats locals d'oci, Franco ha subratllat que existien controls de tancament i obertura perquè "la patrulla de cap de setmana sabia que la seva primera tasca era comprovar que estaven tancats". "Hi havia ordres verbals, per descomptat, però el policia contestava no només amb informes, sinó amb el seu full de ruta, perquè els oficials havíem de comprovar la seva feina", ha apuntat.

Tampoc coneixia Cursach ni Sbert

Tot seguit, l'acusació particular que representa Sa Trobada ha demanat els motius de les inspeccions al seu representat. L'oficial de la Patrulla Verda ha insistit que la quantitat de denúncies era "molt gràfic", en part perquè "no tenien llicència de discoteca i funcionaven així". Igual que la resta dels agents que van declarar dilluns, Franco ha negat conèixer Bartomeu Cursach o la seva mà dreta, Tolo Sbert. De fet, ha assegurat que ell mateix havia aixecat actes a locals del seu grup.

stats