Cas Cursach
Societat 11/07/2022

Cursach i Sbert mantenen la mateixa estratègia i rebutgen declarar al judici

Els dos principals acusats de la macrocausa han argumentat que decisió es basa en els consells dels seus advocats

3 min
A l'esquerra, Bartomeu Cursach, i a la dreta, Tolo Sbert, davant el tribunal de l'Audiència de Palma que els jutja.

PalmaL'empresari més conegut de la nit mallorquina, Bartomeu Cursach, ha decidit no declarar aquest dilluns en el seu torn de paraula al judici del cas que porta el seu nom. "Per consell del meu advocat, no declararé", ha afirmat Cursach davant la magistrada de la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Palma, que acull el procés de la macrocausa des del mes de juny i que es preveu que s'allargui fins al 2023.

El principal acusat del cas Cursach –per a qui la Fiscalia demana un any i mig de presó– ha rebutjat l'opció de declarar i, just després, qui va ser la seva mà dreta –Tolo Sbert– ha seguit la mateixa estratègia. "Per les raons que va exposar el meu advocat i que ja vàrem denunciar el 2017 en fase d'instrucció, no puc declarar", ha argumentat Sbert, el qual s'enfronta a una petició de pena de tres anys i mig de presó. Així ho han traslladat al tribunal després que aquest denegàs la petició que havien fet en bloc els advocats de la defensa per invertir l'ordre de les declaracions.

Els lletrats han demanat canviar l'ordre de declaració i que primer passassin els testimonis i després els acusats. L'advocat Gaspar Oliver –que representa dos policies locals, Gabriel Mayol i José Mayans– ha estat el primer a fer la petició i l'ha justificat perquè els seus representats no saben de què se'ls acusa. Seguidament, l'advocat de Cursach, Enrique Molina, ha subratllat que ha recomanat al seu representat que no declari "fins a saber de què va el judici".

El procés continua sense alteracions

Per la seva banda, el Ministeri Fiscal ha assenyalat que no era procedent alterar l'ordre marcat en el calendari. El fiscal Juan Carrau ha advertit: "La llei és la llei, és la que és. Creim que no és pertinent aquest canvi per la justificació. No hi ha cap supòsit que justifiqui el canvi d'ordre de prova". D'aquesta manera, el procés judicial continua segons havia previst l'Audiència des d'un principi, també una setmana després que el tribunal acordàs tirar endavant el litigi.

Els advocats de la defensa havien demanat la nul·litat del judici pel cas Cursach, basant-se en presumptes irregularitats comeses durant la fase d'investigació. Els lletrats al·legaven que el dret a la defensa no havia quedat garantit durant el procés judicial del jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán. De fet, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) va acordar fa un mes jutjar-los per aquest mateix motiu.

L'excap de Policia Local ho nega tot

El tercer torn de paraula ha estat per a l'excap de la Policia Local de Palma Joan Miquel Mut, per a qui el Minsiteri Fiscal demana 12 anys d'inhabilitació. Mut ha accedit a contestar les preguntes del seu advocat i ha negat conèixer Bartomeu Cursach d'abans del judici. "Ara puc dir que és conegut perquè l'he vist als passadissos i per les fotos dels mitjans de comunicació", ha manifestat l'acusat.

A més, s'ha desmarcat de les acusacions de l'escrit de la Fiscalia. "És totalment fals", ha dit sobre el document del Ministeri Públic. "Mai, en 40 anys de servei, he comès cap irregularitat. Em sembla esperpèntic imaginar-me reunit amb uns policies per demanar que canviassin un atestat", ha destacat.

Els vincles entre Cursach i els agents

Aquest dilluns també ha estat el torn de declarar de qui va ser subinspector de la Policia Local de Palma, Bartomeu Capó, qui ha negat també cap relació amb Cursach. "Mai he treballat per a aquest empresari", ha afirmat. Capó ha contestat a totes les parts presents en la vista oral. Concretament, a les preguntes de l'advocat de Cursach, ha rebutjat haver fet feina per cap empresari, inclòs Cursach. "No tenc cap relació amb aquest senyor", ha dit de l'empresari, mentre que sobre Sbert també ha indicat que "ni tan sols" havia pres "un cafè amb ells". "La meva relació ha estat zero".

Finalment, el darrer a declarar aquest migdia ha estat l'exoficial de la Patrulla Verda de la Policia Local de Palma Gabriel Torres. Ell també ha apuntat que no va afavorir els negocis del Grup Cursach, amb qui no tenia tampoc una bona relació. "Fins al 2007 no hi havia hagut cap control d'aforament a Palma. I no em semblava bé que incomplissin una ordre", ha afirmat en aquest sentit.

stats