Justícia
Societat 27/09/2023

Els processos pendents creixen un 17% als tribunals de les Illes, on manquen 27 jutges

El president del TSJIB, Carlos Gómez, lamenta que, si bé s’han resolt un 10% més de casos que el 2021, també n’han ingressat un 15% més

2 min
El president del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, Carlos Gómez, en l'acte d'obertura de l'any judicial.

Palma"La resposta arriba massa tard, quan els menors són massa grans, quan els acusats han passat anys de presó preventiva o anys d'incertesa, quan la nina abusada ja és una adulta que ha de reviure un episodi dolorós o quan una víctima de violència masclista malauradament ja ha mort". Així ha lamentat el president del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, Carlos Gómez, que la resposta que dona l'Administració de Justícia a l'Arxipèlag "no és satisfactòria", principalment pels endarreriments en els processos.

Segons la memòria del TSJIB, que Gómez ha presentat aquest dimecres en l'acte d'inici de l'any judicial, els processos pendents el 2022 van pujar un 17% en comparació amb el 2021. En aquest sentit, el magistrat ha advertit que si bé s’han resolt un 10% de casos més que el 2021, també n’han ingressat un 15% més, la qual cosa suposa un increment en els processos pendents de prop de 86.000. 

Això agreuja, per tant, la manca de recursos humans que viu el conjunt de l'estat espanyol, on la ràtio és d'11,9 jutges per cada 100.000 habitants, mentre que la d'Europa està en 20. El president del TSJIB ha advertit que "és necessària la creació de 27 noves places de jutges" i ha assegurat que comparteix la preocupació de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de les Illes Balears (ICAIB), per "la greu situació en què es troba avui dia l'Administració de Justícia a la nostra comunitat autònoma".

Segons l'escrit que va elaborar l'ICAIB, aquest dèficit es va agreujar "per la suspensió de l'activitat judicial durant tres mesos" i per "l'increment dels conflictes laborals des de principis d'any". Aquestes circumstàncies han donat lloc a "un col·lapse i augment dels retards en els tribunals de totes les jurisdiccions, al límit de la paràlisi, tal com demostren els assenyalaments de judicis, que s'estan fent a tres anys vista", ha dit Gómez, recordant les denúncies de l'ICAIB.

Les reivindicacions del president del TSJIB

A aquests factors s'hi afegeixen "la insularitat i la carestia del preu de l'habitatge, que no queden compensades amb un plus d'insularitat ínfim", perquè "la meitat de la plantilla són interins i les places vacants no es poden cobrir" per la manca de personal, ha alertat el magistrat. A banda d'això –i davant un públic format per autoritats com ara la presidenta del Govern, Margalida Prohens, o la delegada del govern espanyol a les Illes Balears, Aina Calvo–, Gómez ha reivindicat que les Balears necessiten "un esforç econòmic sostingut per tenir unes infraestructures com calen".

Si bé ha celebrat que "el Ministeri d'Hisenda ja ha autoritzat la despesa per comprar els terrenys" de la SAREB on s'edificarà la Ciutat de la Justícia de Palma, ha reconegut que el projecte no estarà executat aviat. "Jo no sé si ho veuré", ha admès Gómez, perquè l'execució "és una tasca d'anys", d'entre "quatre i cinc", ha puntualitzat.

El fiscal en cap alerta de l'increment d'agressions sexuals entre menors

Per la seva banda, el fiscal en cap de les Balears, Julio Cano, ha exposat algunes de les xifres més destacades de la memòria del Ministeri Públic de les Illes del 2022. Entre aquestes, ha incidit en els 474 casos d'agressions sexuals per part i cap a menors d'edat. "En veim un increment constant en els darrers anys", ha assegurat Cano, qui ha detallat que enguany és la primera vegada que es comptabilitzen aquests processos, precisament arran d'aquesta preocupació.

stats