Societat 26/05/2022

Els assumptes pendents del TSJIB davallen al ritme del 2016, amb un 12% menys

Les Balears tenen 12,3 jutges per cada 100.000 habitants

ARA Balears
2 min
Presentació de la 'Memòria sobre l'estat, activitats i funcionament de 2021'

PalmaEls jutjats de les Illes Balears recuperen el ritme i redueixen notablement els assumptes pendents. A causa de la pandèmia, entre d'altres, els darrers anys la xifra de judicis i resolucions pendents s'incrementava any rere any, però l'any passat la situació va canviar i van aconseguir reduir un 12% el total d'assumptes pendents. Així, a final del 2021 el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears tenia 73.674 assumptes sense resoldre, un descens que suposa la caiguda més gran des del 2016 pel que fa a resolucions pendents.

Segons ha detallat el TSJIB a la Memòria sobre l'estat, activitats i funcionament de 2021, durant el 2021 els jutjats de les Illes Balears van resoldre 146.376 casos, xifra que suposa un increment del 10,92% pel que fa als casos tancats en comparació amb el 2020. A més, també han celebrat que la capacitat resolutiva dels jutjats de l'Arxipèlag va créixer l'any passat i ja se situa en la mitjana estatal.

L'any passat van augmentar també el nombre de denúncies i casos que arribaren als jutjats de les Illes Balears. Segons han detallat a la Memòria sobre l'estat, activitats i funcionament de 2021, el 2021 es va registrar un increment del 6,17% pel que fa als assumptes judicials.

Les Balears tenen 12,3 jutges per cada 100.000 habitants

Les Illes Balears tenen actualment 141 jutges, una xifra que suposa que a l'Arxipèlag hi ha 12,3 magistrats per cada 100.000 habitants. Tot i que aquesta xifra és una mica superior a la mitjana estatal, el Tribunal Superior de Justícia continua reclamant que fan falta, com a mínim, 21 jutges més. "El nombre de jutges per habitant se situa per sobre de la mitjana malgrat la peculiaritat insular i l'alt percentatge de població flotant, al costat d'una taxa de litigiositat superior a la mitjana general", han destacat a la Memòria.

A més, també han reclamat la necessitat d'augmentar el nombre de jutjats contenciosos administratius a les Illes, ja que actualment només n'hi ha tres, quan en altres territoris de població similar, com Múrcia o Saragossa, en tenen set o cinc. Durant la presentació de la Memòria, el president del TSJIB, Carlos Gómez, ha assegurat que també fan falta nous edificis judicials a l'Arxipèlag i ha assenyalat que Manacor i Ciutadella són el clar exemple de la necessitat d'aquestes noves construccions.

Tant a la Memòria com durant la presentació, el TSJIB ha recordat també la necessitat d'un edifici judicial a les Balears. "L'augment de processos amb múltiples acusats posa de manifest i evidencia les limitacions d'espai que hi ha a l'Audiència Provincial i que cada any es fan més evidents", assenyala el text. Per això, des del TSJIB han insistit en la creació d'un nou edifici que albergui l'Audiència Provincial i els jutjats penals. A més, han assegurat que s'allotjarien en aquest edifici judicial els òrgans dispersos en altres immobles llogats i hauria de tenir una superfície de 40.000 metres quadrats.

stats