Societat 23/05/2022

El PP porta la llei turística al Consell Consultiu perquè considera que vulnera "normativa bàsica de l'Estat"

El PSIB considera que és "un intent a la desesperada" dels populars per "agafar el protagonisme"

3 min
El portaveu adjunt del PP, Toni Costa

PalmaEl Partit Popular ha sol·licitat un informe al Consell Consultiu perquè considera que la llei turística "vulnera la normativa bàsica de l'Estat". Així n'ha informat aquest dilluns el portaveu dels populars al Parlament balear, Toni Costa.

Per aquesta "normativa bàsica" Costa s'ha referit a l'article 38 de la Constitució, que blinda la llibertat d'empresa, i la Llei de garantia de mercat, que "estableix com a objectiu el lliure accés a l'expansió de les activitats econòmiques". Ha admès que la mateixa normativa permet a les administracions posar límits a l'activitat econòmica sota els principis de necessitat i professionalitat i amb una motivació suficient.

No obstant això, Costa considera que "la motivació pareix ser nul·la" perquè "no hi ha informes". Així mateix, el portaveu del PP ha demanat als partits del Pacte que "no bloquegin" la sol·licitud de l'informe al Consell Consultiu, que es votarà dimarts. "No demanam res més, que es pronunciï al respecte", ha afegit.

Pel que fa al contingut de la llei, ha reiterat que "continua una labor de maquillatge" per part de l'Executiu i que la llei alternativa en la qual treballen els populars "ni apostarà pel decreixement ni tampoc pel creixement sense límits".

PSOE: "El PP ha fet esmenes irrisòries"

La diputada del PSOE-PSIB, Sílvia Cano, ha carregat contra el PP per l'anunci de Costa i ha afirmat que és "un intent a la desesperada per agafar el protagonisme que no han volgut tenir durant la tramitació parlamentària" i una maniobra "per enredar i dilatar" l'aprovació de la llei turística.

"Que el PP qualifiqui de maquillatge el consens que ha tingut la llei demostra que el practica poc i com d'esquenes està a la realitat social de la nostra comunitat", ha criticat la socialista. I ha afegit que els populars s'han "autoexclòs del debat d'una de les lleis més importants" amb esmenes "irrisòries que plantegen un model desfasat, caduc".

"Si el volen dur al consultiu que ho facin, nosaltres estam ben tranquils", ha valorat el diputat de MÉS per Mallorca Josep Ferrà a l'anunci del Partit Popular, tot afegint que "la moratòria no té marxa enrere". El portaveu ha defensat que "és necessari domesticar el turisme", així com també "decréixer, diversificar i protegir els espais naturals".

En aquest darrer punt s'ha fet ressò d'un informe de la Conselleria de Medi Ambient que alerta de l'impacte humà al Trenc des del boom turístic. Segons aquest estudi, s'ha registrat un retrocés de 14 metres i en algunes zones arriba fins als 40 metres de platja. "Hi ha dues causes: la retirada de posidònia i l'excés de la presència humana", ha explicat Ferrà. Dos factors, ha continuat, "avalats políticament pel PP, que és el partit de la massificació".

La diputada d'Unides Podem Esperança Sans ha assegurat que estudiaran la sol·licitud dels populars, però al mateix temps ha valorat que el "PP ha perdut el nord". "La llei podria tenir millores, però el PP s'ha quedat en aquell ciment i que vinguin tots els visitants. No els interessa protegir el territori ni els treballadors", ha denunciat. Així mateix, ha anunciat que demanarà als socis de Govern una reunió per valorar el compliment dels pactes de Bellver i fixar objectius prioritaris per a la recta final de la legislatura.

El Pi, també en contra

"La llei es troba a la recta final i votarem en contra de qualsevol mesura que n'endarrereixi l'aprovació", ha afirmat el diputat d'El Pi Josep Melià. Considera que la normativa "ha de ser una realitat al més aviat possible" i la seva posició "serà coherent amb l'aprovació immediata".

Per la seva banda, la diputada de Ciutadans, Patricia Guasp, ha assegurat que valoraran si la proposta del PP "té base jurídica" i decidiran si li donen suport o no al ple del Parlament. Per l'altre costat, ha avançat que votaran a favor d'alguns articles de la llei i en contra d'uns altres. Així mateix, ha valorat el fet que s'hagin aprovat 10 de les 30 esmenes que ha presentat el seu grup al text durant la tramitació parlamentària.

stats