Política 14/05/2022

La llei turística desfà les costures dels socis del Pacte

La negociació ha mostrat les discrepàncies entre les formacions, sobretot entre Podem i el PSIB

3 min
L'escenificació de l'acord entre els socis del Pacte, El Pi i la FEHM.

PalmaEl conseller de Turisme, Iago Neguerula, ha utilitzat la negociació de la llei turística amb l’objectiu de fons d’aïllar el PP amb Vox: donar espai als socis del Pacte en algunes qüestions reivindicatives, moderar la llei per incloure-hi El Pi i la patronal hotelera mallorquina, i aconseguir la ja famosa fotografia de dimarts passat al Parlament. Aquest camí, però, no ha estat exempt de tensions dintre del mateix Pacte, sobretot entre el bàndol socialista i el d’Unides Podem, tot i que fonts internes asseguren que les discrepàncies evidenciades no posen en perill les futures relacions entre els partits del Govern. “El turisme és el sector en què més diferències podem tenir, s’ha de marcar perfil”, argumenten aquestes veus. Comparat amb la situació que viuen els dos partits en l’àmbit estatal, amb fortes disputes i acusacions contínues, a les Balears hi ha una major tranquil·litat, però que en certa manera s’ha trencat amb aquesta llei.

Negueruela ha donat protagonisme als socis minoritaris del Pacte. D’una banda, la fórmula del 2x1 per decréixer en el nombre de places ha estat enarborada per MÉS per Mallorca, que ha guanyat el relat en aquest sentit. El decreixement és una proposta present en el programa electoral d’Unides Podem i, encara que s’hagi aconseguit en un futur intercanvi de places –entrarà en vigor en acabar la moratòria, d’aquí a quatre anys–, fonts de la formació morada en rebaixen l’efectivitat. “El 2x1 no és una barbaritat, es fa per tenir un relat coherent. No sortim amb la bandera estrella perquè, tot i ser un decreixement, no és una panacea”, sostenen. “Si MÉS per Mallorca, el partit ecologista per excel·lència, no és promotor del decreixement, perdria credibilitat”, assenyala la politòloga i membre de Passes Perdudes, Aina Roca.

Podem, però, sí que ha sortit amb la bandera del sector primari i l’energia, les carteres que gestionen la seva consellera Mae de la Concha i el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes. És per això que, després d’acordar l’obligatorietat del 3% de producte local en els establiments turístics, es va escenificar en un acte al Consolat amb la presència de la cap de l’Executiu, Francina Armengol, De la Concha i representants del sector primari. Així i tot, moltes de les esmenes referents a l’energia, liderades en la majoria de casos per la formació morada, no han tirat endavant. Arriben vives a la Comissió de Turisme de la setmana que ve i al ple del Parlament del 31, però no estan incloses en el redactat actual de la llei.

Algunes d’aquestes esmenes, a més, han sortit rebutjades en ponència pel vot en contra d’un PSIB que n’era un dels firmants, un fet que no ha caigut bé a Podem. “Sembla que hi ha hagut alguna descoordinació entre el grup parlamentari i la Conselleria”, exposen fonts del partit. “Sorprèn que ho firmin i ho rebutgin, el PSIB ho haurà d’explicar, i si el sector hoteler diu que no i els socialistes s’hi dobleguen, potser el sector ha d’explicar per què no veu bé el turisme sostenible”, afegeixen.

“En l’àmbit turístic, entre la perspectiva de posicionar-se en contra d’un canvi climàtic que afecta tothom, les Illes especialment, i el vessant econòmic, l’esquerra s’emmarca en la primera per una qüestió ideològica”, afirma Roca. “El PSIB, però, és més reticent, perquè té la presidència i és el que més té a perdre a les eleccions, així que s’ha de posicionar més enmig, fet que produeix tensions”, afegeix.

L’acord amb El Pi i la FEHM

La fotografia de la setmana és la feta dimarts al Parlament, amb representants dels tres partits del Govern, d’El Pi i de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM). Des del Pacte apunten que els regionalistes intentaven que només s’escenificàs entre ells mateixos, els hotelers i els socialistes, però era una instantània que ja feia dues setmanes que estava pactada i negociada. Així com Negueruela i el coordinador ecosobiranista, Lluís Apesteguia, varen parlar positivament de l’acord amb El Pi, la representant de Podem, Antònia Martín, no va mencionar en cap moment l’acord ni la FEHM. “Queden coses per fer”, va afirmar, i va expressar descontentament. S’esperava que amb Ciutadans s’arribaria també a un acord, tot i que la negociació ha estat més complicada, la qual cosa ha dificultat que fossin presents en el pacte amb El Pi i la patronal.

stats