Política 21/05/2022

Iago Negueruela: “S’equivoca qui pensi que parlar de posar límits és antiturístic”

Conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic

7 min
Iago Negueruela, conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic

PalmaLa llei turística ha entrat en la fase final de la tramitació i el conseller Iago Negueruela diu que ja no hi haurà més sorpreses. El Govern ha aconseguit incloure El Pi, Ciutadans i els hotelers en certs punts de la normativa, però la tensió amb el sector del lloguer turístic continua present, un fet “intencionat”, perquè “hi ha interessos” de certes empreses, segons el conseller. A més, Negueruela acusa el PP “d’autoexcloure’s” de l’acord “per por de Vox”.

Dia 31 es vota el projecte de llei turístic al Parlament. Ens podem trobar alguna sorpresa? 

— La llei està tancada.

Unides Podem ha reiterat descontentament pel poc avanç en les esmenes de transició energètica. Hi ha pressions del sector hoteler en aquest sentit? 

— El text s’ha millorat notablement, s’hi han introduït noves obligacions i també s’ha millorat molt a mitjan termini amb l’intercanvi de places. Com que no hi va haver temps per negociar totes les esmenes signades, ens vàrem reunir amb tots els interlocutors complint el que havíem pactat. Per tant, hi ha hagut un acord en què s’han fixat noves obligacions i d’altres no s’hi han incorporat.

Però com és que el PSIB ha votat en contra de modificacions que havia firmat amb Podem, com la inclusió d’un punt de recàrrega elèctric?

— També les han signades altres grups. Quan fixàrem com seria la negociació d’aquesta llei, vàrem dir que el fet que hi hagués esmenes signades no significava que s’hi incorporassin automàticament, perquè caldria obrir negociació. 

Hi ha una gran diferència en la relació entre el sector hoteler i el Govern de Francesc Antich respecte de l’actual, que s’arriba a una fotografia amb la patronal mallorquina.

— Els temps han canviat, portam set anys governant amb una feina sòlida. La pandèmia ens ha situat en una posició molt delicada i el sector ha vist que el Govern l’ha impulsat i protegit. Després de tants anys, aquest clima de confiança aconseguit ha permès un salt qualitatiu en la definició del model turístic.

Per què era tan important que El Pi, amb el canvi d’ús, entràs en l’acord sobre la llei turística?

— Quan feim normes, ens agrada que tinguin tant de suport com sigui possible, amb partits que estan fora del Govern. El Pi ha tingut una voluntat d’arribar a acords, amb moltes esmenes constructives. Amb Ciutadans hem pactat un gran nombre d’esmenes també. El que és difícil és amb dos partits (el PP i Vox) que sistemàticament han cercat el no pel no. La societat penalitzarà això.

Heu intentat realment el pacte amb el PP o s’ha autoexclòs?

— Les esmenes ho reflecteixen, gairebé totes són de supressió i la resta són de convertir obligacions en voluntats, com amb els llits elevables. Clarament, és anar contra allò que diu la nostra norma i el sector turístic, que comença a veure a Europa que el canvi cap a la circularitat i la sostenibilitat s’ha d’accelerar.

S’ha autoexclòs, doncs.

— Sí, i hauria d’explicar com està al marge del que s’ha pactat entre organitzacions sindicals, patronals i el Govern. No és a la realitat de les Illes, ni escolta el carrer, ni sap el que opina la gent, ni es reuneix amb empresaris. És un PP que viu d’eslògans, els líders del partit actual no han treballat gairebé a l’empresa, han estat diputats al Govern i oposició, i no interlocuta amb la societat. Per tant, viu d’esquena a la societat.

El sector hoteler era molt proper al PP. El Pi està unit al lloguer turístic i el sector hoteler, a més dels sindicats i les Kellys, fan costat a gran part de la llei. El PP ha quedat sense nínxols electorals o socials en aquest sentit?

— La societat és molt més madura del que el PP creu. El PP creu que si diu que s’és antiturístic, s’és realment, i va amb frases curtes i eslògans. No pots dir que el Govern és antiturístic i creï pobresa, com se’m va dir aquesta setmana al Parlament. És elevar tant el to, per la por que té de Vox, que se situa en el seu espai. Per tant, perd la centralitat d’un partit que hauria de fer una oposició molt més centrada. A més, critica obertament i de manera directa les patronals, per la qual cosa se situa al mateix nivell que l’extrema dreta. Als sindicats, ja ni els esmenta. És una pena, perquè és un partit que només sap dir tres frases seguides en el Parlament per posar-hi un titular.

Però el Govern no ha convidat el PP al Pacte de Reactivació que es feu dijous.

— El Govern ha convidat el PP al Pacte de Reactivació des del primer moment. Al darrer que va venir va dir que no hi tornaria i el senyor Antoni Costa va explicar que venia de manera excepcional pel tema de la guerra. Va arribar, va criticar totes les mesures, fins i tot les pactades amb les patronals, i se’n va anar. Aquest és el problema: el PP es converteix en un partit antisistema. Ha passat de cercar espais de diàleg a ser un partit antisistema assimilant-se a Vox. S’autoexclouen i insulten els qui participen del diàleg social, i això és el més greu que es pot fer en democràcia.

Comentàveu que heu pactat moltes esmenes amb Ciutadans i divendres hi va haver una fotografia a Eivissa amb la formació. Es va intentar que fossin presents en l’acord amb la FEHM i El Pi, tenint en compte que Guasp va lloar mesures d’El Pi com el canvi d’ús?

— Ho ha lloat i he de reconèixer que ho han incorporat en diferents proposicions no de llei en aquesta legislatura. Amb El Pi i Ciutadans, la diferència és que són partits que, encara que no siguin al Govern, intenten fer oposició constructiva i presentar propostes que almenys es poden discutir.  

Però amb El Pi ho escenificau en el Parlament amb la FEHM i amb Ciutadans no hi ha aquesta escenificació.

— Amb Ciutadans ho vàrem presentar amb la federació hotelera eivissenca a l’illa, perquè hi ha temes que han treballat des d’Eivissa. El més important no és el que presenta cadascú, sinó com serà la foto final del dimarts 31 al Parlament, on quedi finalment ratificat tot un text que és coherent amb una visió sobre què fer amb el turisme a les Illes.

Es pot veure la foto de tots els sectors del turisme i grups tret del PP i Vox o ho impossibilita la posició d’Habtur? 

— No ho sé. Més que una fotografia, el que vull és que s’aprovi, perquè la ciutadania ho vol. Després, la societat sabrà qui ha volgut sumar i qui ha cedit. S’equivoca qui cregui que per parlar sobre el fet que cal posar límits és antiturístic, ja que les principals destinacions del món en parlen avui i és un debat que cal afrontar.

El 2x1 només afectarà les “places adquirides onerosament”, majoritàriament les de després del 2017, que són les més noves i les que tindrien menys possibilitats de donar-se de baixa. Serà un decreixement efectiu?

— Parlaré de ‘reduir’ places. Quan un parla de decreixement, està lligat a un decreixement econòmic, i la reducció de places no és un terme econòmic. Pots reduir-les i créixer econòmicament. Estam convençuts que la norma suposarà això, no només del sector turístic, sinó també d’altres sectors. Fuig d’aquesta paraula perquè ajudarà el sector primari a créixer econòmicament. Com es pot dir que la llei decreix el turisme, si ajuda a créixer altres sectors?

Però se cerca un decreixement del nombre de places.

— Aleshores és una reducció de places. El debat pel qual hem optat és: millorarem el que existeix. Hem suavitzat la reforma, però el model no passa per augmentar més, sinó que qualsevol canvi nou ha de ser amb menys. Si un bloqueja les places i diu “cal reduir la borsa”, perquè aquest instrument serveixi necessites fer el 2x1. Crec que servirà, perquè es diu als consells que redueixin o eliminin. Si reduïu la borsa de places, us queda l’altre instrument que, si no tocau, pot ser que l’efecte de reducció de la borsa sigui evitat. Perquè vagin alineats, se cerca la mateixa direcció: reduir places a la borsa i via intercanvi.

Quantes places es té previst fer decréixer amb el 2x1?

— No m’atrevesc a dir-ho, totes les oneroses que es puguin intercanviar són potencials. Els consells han de definir les borses i, en funció de com quedin, la reducció serà més o menys efectiva, és a dir, el 2x1 operarà amb més o menys intensitat. Com menys places hi hagi a la borsa, més operarà l’intercanvi i més operarà el 2x1. 

El lloguer turístic sosté que és una llei que els perjudica “per omissió”, és a dir, perquè la llei no entra suficientment dins el sector.

— Hi ha hagut molta confusió intencionada. El 2017 es crea una norma en què, mitjançant una DRIAT, i sense pagar la plaça, es dona l’opció a regularitzar l’habitatge vacacional. S’opta per un model que fa registrar-se uns cent mil habitatges, però sense fer-se a través de la borsa. Les 90.000 places no corren gens de risc, les persones que en tenen poden vendre la casa amb la plaça, però no intercanviar-les o tornar-les a la borsa, ja que barrejarien instruments.

Esper que entengueu la confusió de la gent quan veu els missatges d’Habtur i els del Govern, totalment contraris.

— Hi ha interessos d’empreses que comercialitzen habitatges de vacances, legítimament. Tenen uns interessos i generar alerta sobre les 90.000 places provoca debat i confrontació on no n’hi ha.

Habtur fa un missatge catastrofista.

— Considera que les 90.000 places són del sector, i realment són amb noms i cognoms per als que les varen demanar. Les poden transmetre si venen la casa i, per tant, no tenen gens de por d’aquestes places, tret de la que intenten ficar. 

Les ministres Calviño i Rodríguez han afirmat en les seves visites a la comunitat que les Balears seran el motor econòmic d’Espanya. Quines previsions es tenen per a enguany?

— Un creixement del PIB de les Balears superior al 10%. Per això tenen raó que serà el motor econòmic d’Espanya.

Si es pretén fer decréixer places –o reduir-ne–, és positiu que sigui una temporada turística rècord de visitants?

— Al mes d’abril estam al 98% dels visitants que varen arribar aquest mes el 2019. La tendència és arribar al 100%. Amb més del 80% del març, teníem més ocupació i més despesa. En comptes de posar l’accent en quants ens visiten, s’ha de mirar la rendibilitat que pots obtenir en funció dels visitants. Si puc arribar a la plena ocupació, que crec que gairebé hi arribarem als mesos centrals d’estiu, per què m’he de fixar tant en si venen 16 milions o 16,5 milions? 

Heu arribat a un acord amb el sector dels creuers. Com encaixau les crítiques dels dos socis de Govern?

— Quan un governa ha de prendre decisions. Si no tens marc normatiu, cerques acord. Cal entendre que els moviments socials et poden criticar perquè consideren que és insuficient, ho entenc i cal que ens critiquin. La crítica podria ser menor, perquè és un bon acord.

stats