Política 20/05/2022

El Govern acorda exonerar els petits establiments de les mesures de sostenibilitat de la llei turística

L'acord assolit amb Ciutadans inclou també la regulació de l'ús i les places dels albergs turístics i juvenils

ARA Balears
2 min
Negueruela amb Guasp i representants dels hotelers d'Eivissa aquest divendres

PalmaEl Govern ha tancat un acord amb Ciutadans per exonerar els petits i mitjans establiments hotelers de les obligacions pel que fa a les calderes i la sostenibilitat laboral previstes a la nova llei de turisme. Es tracta d'una de les reivindicacions que la Federació Empresarial Hotelera d'Eivissa i Formentera (FEHIF) va traslladar a Ciutadans respecte de la nova normativa turística, segons ha explicat la coordinadora autonòmica de la formació a les Balears, Patricia Guasp.

L'acord s'ha tancat aquest divendres a Eivissa amb la presència del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela; la presidenta de la FEHIF, Ana Gordillo, i la mateixa Guasp. Una altra de les reivindicacions de la formació taronja que finalment s'han pactat amb l'Executiu autonòmic és posar el focus en l'intrusisme en el sector i en l'oferta no reglada. "No cal centrar-se només en els que ho fan bé, sinó en l'intrusisme", ha assenyalat Guasp, que ha explicat que mitjançant aquesta esmena es demana al Govern un compromís per continuar controlant l'intrusisme.

Així mateix, s'ha acordat regular les places i l'ús dels albergs turístics i juvenils perquè no hi hagi competència deslleial. D'aquesta manera, es fixa un màxim de places -80 per a les Pitiüses i Menorca, i 150 per a Mallorca- i una sèrie de requisits que hauran de complir els albergs turístics. Es tracta d'un aspecte que també s'inclourà en la nova llei d'oci juvenil.

Finalment, un altre objectiu de Ciutadans era minimitzar al màxim el fet de condicionar les reformes i modernitzacions hoteleres a canvi de reduir un 5% les places turístiques. Cal recordar que ja s'ha acordat que, a la nova llei, els petits i mitjans establiments de menys de 150 habitacions quedin exonerats de la reducció de places.

Després de la reunió en què s'ha tancat l'acord a Eivissa, el conseller Negueruela ha considerat que "s'ha aconseguit millorar el text" de la nova llei amb la incorporació d'aquestes reivindicacions. Per part seva, Ana Gordillo ha assegurat que des de la patronal estan "mitjanament satisfets". "Hi ha coses en què sempre hi haurà discrepàncies. Podem dir que ha estat una feina dura, però en aquest cas positiva", ha afegit.

stats