Societat 07/07/2021

La Policia Nacional desmenteix que hagin arribat "immigrants algerians radicalitzats" en pastera a Mallorca

Els agents asseguren que quan prenen declaració fan controls per esbrinar qualsevol possible connexió amb activitat delictiva

3 min
Una de les pasteres que arribaren a Portocolom l'any passat. / ISAAC BUJ

PalmaLa Prefectura Superior de la Policia Nacional ha desmentit aquest dimecres en un comunicat que hagin arribat "immigrants radicalitzats entre els ciutadans algerians arribats en pastera a Mallorca en els darrers dies", tal com ha publicat "un mitjà de comunicació de premsa escrita", en referència al Diario de Mallorca. Els agents puntualitzen que "no es té constància de cap dada que avali aquesta informació".

El mitjà local assegura que "alguns dels perfils més inquietants detectats pels investigadors entre alguns dels immigrants arribats a Mallorca des de les costes d'Algèria" són els de "simpatitzants de l'Estat Islàmic, excombatents a Síria o politoxicòmans assentats a les muntanyes". Sobre això, la Policia Nacional apunta que "les gestions entorn dels immigrants que arriben a les costes espanyoles venen regulades en un protocol n el qual estan immersos diferents cossos policials i organismes vinculats a la seguretat".

Diario de Mallorca xifra en 70 el nombre de migrants que compleixen algunes d'aquestes característiques i que, a més, han quedat en llibertat en els darrers dies. No obstant això, els agents asseguren que "fins ara no s'ha obtingut cap informació que determini la vinculació dels immigrants arribats a les costes de les Balears amb moviments radicals".

Així mateix, recorden que quan es fa "una primera presa de declaració de les persones que arriben en pasteres al territori nacional, totes són identificades i ressenyades". També es fan "els controls necessaris per esbrinar qualsevol mena d'informació, no tan sols sobre el viatge, sinó també sobre la possible connexió amb qualsevol activitat delictiva".

Missatge de tranquil·litat

Per la seva banda, la delegada del govern espanyol a les Illes Balears, Aina Calvo, ha assegurat aquest dimecres que no té "constància ni indicis" d'una "possible connexió" entre l'arribada de persones migrants a les Balears i el terrorisme islamista. Calvo ha enviat "un missatge de tranquil·litat" a la població de l'Arxipèlag i ha demanat "evitar aquesta associació d'idea entre immigrant irregular i terrorista".

"No ens podem permetre com a societat associar la figura d'una persona migrant amb la d'un terrorista. Una persona magrebina i que decideix migrar no es converteix en un terrorista, ni es pot convertir en una persona sospitosa de ser terrorista", ha assenyalat la membre de l'executiu estatal. En aquest sentit, ha reclamat "ser extraordinàriament prudents" amb aquest tema i "combatre aquest tipus d'associacions que condueixen a un alarmisme estèril i a la xenofòbia".

Calvo ha subratllat que "si alguna cosa hem fet extraordinàriament bé en aquest país és combatre el terrorisme" i que "les forces i cossos de seguretat segueixen treballant i garanteixen a través de les seves investigacions aquest dret a tenir seguretat". Així, ha explicat que es fan anàlisis i es filtra informació sobre les persones que arriben en pastera a les Illes, però també sobre les que entren pels aeroports de la comunitat.

Crítiques a la gestió de l'arribada de pasteres

Pel que fa a les crítiques del Sindicat Unificat de Policia (SUP) envers la gestió de l'arribada de pasteres a les Balears, la delegada del govern espanyol ha agraït "la dedicació i professionalitat" de la Policia Nacional amb l'arribada de pasteres, però ha aclarit que "com a molt" deu migrants van estar aquest cap de setmana a la prefectura. "No crec que parlem d'una xifra que denoti cap situació caòtica", ha indicat. Segons Calvo, l'atenció que varen rebre els migrants per part de la Policia Nacional va ser "absolutament digna", amb menjar i bones condicions per dormir "igual que qualsevol persona que està a la prefectura".

Calvo també s'ha referit als nou migrants arribats a la comunitat que es trobaven desapareguts, tot i ser contactes estrets de casos positius en covid-19 i ha explicat que van quedar en llibertat perquè no hi havia places a l'hotel covid-19. Va ser un cap de setmana "complicat" i les instal·lacions previstes per al confinament d'aquestes persones "no estaven disponibles de la mateixa manera" que en altres ocasions.

La delegada ha manifestat que hi havia "algunes destrosses" a l'hotel pont, que "no els han fet precisament els migrants". Ha insistit que aquests migrants que estaven desapareguts eren contactes estrets, "com els que agafen un avió i se'n van d'aquí després que tinguéssim una revolució judicial la setmana passada". Amb tot, Calvo ha dit que només foren nou de les 2.000 persones arribades en pastera d'ençà que va començar la pandèmia, i que hi ha hagut "una descoordinació d'hores entre que eren lliures i es podien confinar".

stats