Societat 09/07/2022

Oli anònim del segle XVII

Petits detalls diferencien aquest mapa del plànol de Garau del 1644, sense arribar a tenir la certesa de quin es va elaborar primer

Extracte de la Carta Històrica de Palma
1 min
Oli anònim de mitjans del segle XVII.

PalmaA quest mapa, oli sobre tela de 121 cm x 186,5 cm, sense escala ni nord, és d’autor i data desconeguts. Va estar durant tres-cents anys a una sala contigua a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Palma, abans de ser restaurat i traslladat al Museu d’Història de la Ciutat a Bellver. No es té certesa de si el mapa de Garau de 1644 va servir de referència per fer aquest o si, al contrari, el prevere i matemàtic Antoni Garau es va inspirar en aquest per fer el seu plànol.

Pel que fa a la iconografia, és destacable el simbolisme dels dos personatges de la cartel·la: Ramon Llull i Catalina Thomas. També és interessant fixar-se en la zona extramurs, amb els camins d’accés a Ciutat ben definits, o els molinars de Llevant i Ponent, entre altres detalls.

En aquesta època, la població de Palma se situava entorn de les 25.000 persones. El plànol anònim de 1647 mostra una ciutat molt formada i estructurada des del punt de vista urbanístic, amb sa Riera ja fora Ciutat: és l’urbs de l’època moderna. Un nou recorregut de sa Riera, per cert, que surt perfectament representat a l’oli, amb el solc per on corre l’aigua clarament marcat en paral·lel a la murada.

Segons Juan Tous, l’escena del port representa el moment del desembarcament d’una important personalitat, amb sis galions amb bandera llarga disparant salves i una llarga comitiva al moll que es dirigeix a la porta d’entrada a la ciutat. Podria correspondre a l’arribada del príncep Joan Josep d’Àustria, el 13 d’agost de 1647.

stats