Reportatge
Societat 14/04/2020

"Però aquestes mascaretes no són de les que protegeixen!"

Voluntaris i policies reparteixen material de protecció gratuïtament als treballadors que tornen aquest dimarts a la feina

Alba Tarragó
4 min
Voluntaris i policies reparteixen mascaretes a l'estació intermodal de Palma

PalmaL'olor de lleixiu ja ho impregna tot quan encara no són les 8 h. Un home desinfecta tota la plaça d'Espanya de Palma amb una mànega a pressió i deixa a punt el carrer per a una nova jornada, diferent de les anteriors. A l'estació Intermodal de Palma no cessa el degoteig de treballadors que tornen a la feina amb la reactivació d'alguns sectors, com ara la construcció o la indústria, després de l'aturada obligada per l'etapa més dura –fins ara– del confinament a causa del coronavirus.

Per garantir la seguretat de tots els usuaris de tren, bus i metro, voluntaris de Protecció Civil i agents de Policia Nacional i Local donen mascaretes a tothom que passa per davant de les seves carpes, ubicades a diferents punts de la plaça i de l'estació. "Amb compte, l'has d'agafar dels filets", adverteix un dels repartidors a un viatger de tren per evitar que toqui la resta del caramull. Entre dimarts i dimecres, es preveu repartir-ne 256.000 al transport públic de les Balears.

Christian és un dels prop de 55.000 treballadors que han de reincorporar-se a la feina aquest dimarts a les Illes. Treballa de picapedrer a l'Hospital General de Palma, fins on s'ha desplaçat aquest matí en va: "No ens ha arribat el material de construcció i no podem fer res, ens han donat vuit dies més". Per una banda, reconeix, és tranquil·litzador, perquè no haurà d'exposar-se a altres persones i podrà continuar evitant el contagi.

Voluntaris i agents demanen agafar amb compte cada mascareta i no tocar la resta per evitar contagis

La pluja ha fet impossible mantenir la distància de seguretat recomanada de dos metres i a les aturades de bus de l'EMT la gent es refugia més enganxada del que seria desitjable. Això sí, tothom amb la seva mascareta. Tres dones parlen mentre esperen la seva línia, són treballadores de la neteja. Una es mostra especialment preocupada i assegura que haver de tornar a la feina li ha provocat ansietat. "Ho duc fatal. Després d'estar a casa tancada des del 14 de març, sortir al carrer i trobar-te amb tota aquesta gent... et costa una mica", assenyala. En qualsevol cas, agraeix que els voluntaris li hagin donat una mascareta perquè ella havia sortit al carrer sense. "Però aquestes no són de les que protegeixen!", recorda.

Les mascaretes que es reparteixen entre dimarts i dimecres són les higièniques, indicades per a persones adultes sense símptomes. La Delegació del govern espanyol especifica en un comunicat que aquestes "tenen com a finalitat la protecció personal i la dels que estan al nostre voltant". Ara bé, són les menys eficaces i són més efectives per no contagiar les persones que tenim a prop que per protegir-nos a nosaltres mateixos.

Els passatgers del transport públic tenen a la seva disposició mascaretes des d'aquest dimarts

Dues voluntàries que són a l'interior de l'estació asseguren que a primera hora "s'ha vist molt de moviment", però que la gent "no va preocupada, està mentalitzada que va a la feina". Una col·labora amb Protecció Civil des de fa 11 anys i afirma que la falta de mitjans li impedeix "col·laborar més", atès que fins fa molt poc ni tan sols elles tenien mascaretes.

Uns 170 efectius, entre voluntaris i cossos de seguretat, repartiran durant dos dies el material de protecció a prop de 50 punts de les Balears. A banda de la plaça Espanya i l'estació Intermodal de Palma, la distribució es farà principalment a l'estació de tren d'Inca, les estacions de busos de Maó i Alaior, l'estació de busos CETIS d'Eivissa i a l'estació marítima de Formentera. Concretament, 202.000 mascaretes es repartiran a Mallorca; 22.000, a Menorca; 30.000, a Eivissa i 2.000, a Formentera.

Conductors d'autobús desprotegits

Entre els treballadors que es reincorporen es camuflen també els que no han aturat de fer-ho. Marisa és netejadora i cada vegada perfecciona més el seu sistema de protecció: "primer t'apliques l'hidrogel, després et poses els guants i finalment et tornes a posar l'alcohol", explica. "Estic paranoica, cada vegada que toc alguna cosa, l'he de fer neta", encara que això "ja és un hàbit" per a ella. Tant ella com Jorge, un jove que es dedica a la ramaderia i tampoc no ha aturat de treballar, veuen amb preocupació haver de creuar-se amb molta més gent a partir d'aquest dimarts. "Ara cal anar amb més compte", adverteix el treballador.

Els que patiran igualment l'augment en el flux de viatgers seran els treballadors de Transports de les Illes Balears (TIB), concretament els conductors d'autobusos. Dos esperen asseguts en un banc per començar les seves respectives rutes a l'interior de l'estació. "La nostra feina és més arriscada que la dels maquinistes, perquè ells poden tancar la cabina", es queixa un d'ells, indignat, mentre apunta amb el dit els vagons de tren buits.

També ells s'emporten la pitjor part en comparació amb el servei de l'EMT de Palma, on el pagament en efectiu fa setmanes que no està permès. "Aquí no tenim aquesta sort, continuam cobrant igual. Si hi ha menys gent toques menys doblers", es consola. Així mateix, als busos del Consorci de Transports de Mallorca els passatgers continuen entrant per la porta davantera, mentre que als municipals de Palma ho fan per la part de darrere.

stats