Societat 12/04/2020

Com són les mascaretes que repartiran dimarts per anar a fer feina?

El Ministeri de Sanitat ha enviat 240.000 unitats per als treballadors que hagin d'utilitzar transport públic

Ara Balears
3 min
Un treballador fent feina a Palma amb mascareta

PalmaEl govern espanyol ha enviat 240.000 mascaretes a les Balears per a aquelles persones que hagin d'anar a fer feina dimarts i utilitzin transport públic. Segons ha afirmat aquest diumenge la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, el material arribarà aquest capvespre. El Ministeri de Sanitat ha explicat en un comunicat que es repartiran entre dimarts i dimecres al transport públic i que la policia vigilarà que només viatgen aquells que ho tenen permès pel decret d'alarma.

Es tracta de mascaretes higièniques per a persones adultes sense símptomes, que no hagin d'utilitzar les quirúrgiques ni màscares filtrants de protecció contra partícules. Algunes de les que es repartiran no seran reutilitzables i d'altres sí, segons han informat fonts del Ministeri d'Interior a l'agència Efe. El Ministeri en recomana l'ús, però no és obligatori portar-les.

La mascareta haurà de cobrir el nas, la boca i la barbeta, i una vegada ajustada, no s'ha de tocar amb les mans o, si es fa, s'hauran de netejar abans. La neteja s'ha de fer amb aigua i sabó o amb una solució hidroalcohòlica, segons recomanen els ministeris d'Indústria, Comerç, Sanitat, Consum i Treball i Economia en un document aprovat aquesta setmana, en què s'estableixen els requisits mínims que han de complir les mascaretes i es donen instruccions d'ús.

Com usar-la correctament?

Les mascaretes higièniques són d'ús exclusiu i preferiblement s'han d'usar una sola vegada, encara que es pot reutilitzar si es fa servir en períodes de temps molt curts. En general, es recomana no usar-la més de quatre hores seguides i tampoc s'ha de col·locar en posició d'espera al front o davall la barbeta durant i després de l'ús. Allò correcte és guardar-la o penjar-la per assegurar el menor contacte possible. Per a aquells que duguin ulleres, no hi ha cap mascareta que eviti que s'entelin les ulleres amb el baf de la respiració, però una manera d'evitar-ho és col·locar-nos primer la mascareta i després posar-nos les ulleres damunt.

Com s'ha de col·locar perquè sigui efectiva? Abans de manipular-la, la persona s'ha de fer netes les mans, col·locar-la a la cara, ajustar-la, posar les cintes a les orelles i verificar que cobreix nas i boca correctament. Notarà que està ben col·locada perquè no tindrà molèsties respiratòries. I per llevar-se-la? Per evitar la contaminació tant com sigui possible, és important recordar retirar primer els guants protectors, netejar-se les mans i retirar la mascareta sense tocar-ne la part frontal.

A l'hora de tirar-la a la paperera, en el document apunten que es poden tirar als contenidors de restes orgàniques. Recomanen que el recipient tingui una bossa de plàstic i sigui amb tapa i amb control no manual. Allò ideal, afegeixen, és que hi hagi doble bossa per poder preservar el contingut de la primera en cas que es trenqui l'exterior. Un cop tirada als fems, és necessari tornar-se a rentar les mans.

Quin tipus de mascaretes hi ha i com protegeixen?

El Ministeri de Treball va publicar un document en què s'expliquen les característiques dels tipus de mascareta i els seus usos.

  • Les higièniques o casolanes: són les que utilitza la majoria de la gent i són les menys eficaces. Serveixen especialment per protegir la gent del nostre voltant de les partícules que puguem emetre nosaltres, però no són igual d'efectives per protegir-nos a nosaltres mateixos. No es recomanen en àmbits de risc.
  • Les quirúrgiques: ofereixen un nivell de protecció adequat tant per a la persona que les porta com per a la gent del voltant.
  • FFP2 i FFP3 (sense vàlvula): són les més efectives tant per protegir-nos a nosaltres mateixos com als altres, però ara mateix són d'ús exclusiu per al personal sanitari.
  • FPP2 i FPP3 (amb vàlvula): ofereixen un elevat nivell de protecció per a qui les porta, però no per a la gent del voltant, perquè a través de la vàlvula s'escapen les partícules emeses per l'usuari.

Cal recordar també que les mascaretes són un mètode efectiu quan no és possible mantenir la distància de seguretat, però sempre que sigui possible, encara que es dugui mascareta, s'ha de mantenir una distància d'1,5 metres amb l'entorn.

stats