Política 12/04/2020

Armengol: "Obrir ports i aeroports ha de ser el darrer del desconfinament"

La presidenta ha defensat que la connexió de les Illes amb l'exterior s'ha de restablir amb controls sanitaris i d'entrada de passatgers

Elena Navarro
3 min
Francina Armengol, en una roda de premsa després de la reunió de presidents autonòmics amb el govern espanyol

PalmaLa presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha defensat que "obrir ports i aeroports ha de ser la darrera passa del desconfinament", i que s'hauria de fer amb controls estrictes tant sanitaris com d'entrada de passatgers. Ho ha fet aquest diumenge després de la reunió telemàtica amb els presidents de les comunitats autònomes amb el govern espanyol, en la qual ha demanat un pla específic de sortida de la quarantena per a l'Arxipèlag. Així i tot, ha subratllat que "no estam en aquesta fase" i, per tant, "no s'han d'avançar debats i propostes".

Armengol ha recordat que Pedro Sánchez va desestimar la petició del Govern balear de no reactivar cap tipus d'activitat que no fos essencial "fins a almenys el 26 d'abril" i que, davant aquesta situació, la feina se centra a extremar les mesures de prevenció per evitar contagis amb la tornada a la feina de treballadors de sectors no essencials. A més, s'ha referit a les declaracions que el conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela, va fer ahir en roda de premsa, en què va demanar que les empreses mantinguin els ERTO si no tenen material de seguretat per als seus treballadors.

Quant al material de protecció, la presidenta ha informat que aquest capvespre arribaran les 240.000 mascaretes que ha enviat el Ministeri de Sanitat per als treballadors que viatgin en transport públic. Seran repartides per les forces i cossos de seguretat de l'Estat amb l'ajuda, si s'escau, de la Policia Local. Així mateix, ha assegurat que Inspecció actuarà d'ofici per fer complir les mesures de seguretat en aquests sectors que s'activen a partir de dimarts.

Per ara, no ampliaran els tests per detectar persones infectades per coronavirus en els treballadors que tornen a la feina, però Armengol ha reiterat que el plantejament del Govern, des del principi, és fer més tests. Ara com ara, s'estan fent massivament a residències de gent gran i la passa següent seran els familiars en contacte amb alguna persona contagiada. En aquesta línia, la socialista ha recordat que el Govern balear s'ha fet càrrec de subministrar totes les PCR fetes fins ara i que avui ha demanat a Sánchez "més suport en això".

Mesures específiques

Com ha fet en les darreres setmanes, Armengol ha demanat a Pedro Sánchez mesures específiques per reactivar l'economia balear, sobretot en el sector del turisme, que "tots sabem que serà el sector que més tardarà a poder-se a reactivar", ha afirmat. "Les Illes tenim una economia lligada als serveis i al turisme, i la nostra recuperació econòmica depèn molt de la situació externa", ha afegit.

La presidenta ha demanat també que es puguin allargar els ERTO "molt més enllà de l'estat d'alarma" i que s'ampliï la liquiditat per a les empreses. Així mateix, ha reclamat una altra vegada que els ajuntaments i consells insulars puguin utilitzar els romanents i que hi hagi un fons per a les comunitats.

D'altra banda, ha aplaudit la feina del govern central en l'acord "encertat" de la Unió Europea com una "primera vàlvula de sortida" per a Espanya i les Balears, i ha demanat al president que les comunitats autònomes estiguin dins del debat per determinar com i on s'han d'invertir aquests fons europeus.

Per la seva banda, Sánchez ha informat que es posa en marxa el nou tram de 20.000 euros dels crèdits ICO, dirigits especialment a petites empreses i autònoms. A més, el cap de l'executiu espanyol planteja un pla de reconstrucció econòmica i social en el qual, segons Armengol, també participaran les comunitats autònomes.

stats