Judicial

Anul·len la condemna a Harvey Weinstein pel primer cas de Me Too

Per una majoria de 4-3 s'ha conclòs que el judici va ser injust i que repercutia en el dret de defensa del magnat de Hollywood

2 min
Harvey Weinstein durant el judici a Los Angeles

BarcelonaEl Tribunal d'Apel·lació de Nova York ha perdut l'oportunitat de refermar la condemna a Harvey Weinstein, un dels grans magnats de Hollywood acusat per més de cent dones de tenir una conducta sexual inapropiada. D'aquesta manera, el màxim òrgan de l'estat no ha aprovat en segona instància la condemna que el jutjat de Nova York va dictar el 2020, quan va sentenciar el magnat a 23 anys de presó per delictes sexuals pel cas que va iniciar el moviment de Me Too. La revocació de la condemna ha estat aprovada per una majoria de 3 lletrats contra 4 al·legant que el jutge de primera instància que va presidir el cas va cometre un error crucial al permetre als fiscals citar com a testimonis dones que, tot i haver acusat Weinstein com a agressor, no formaven part dels càrrecs del cas.

Aquest gir judicial inesperat suposa un revés per al moviment Me Too, perquè deixa sense condemna l'home que va generar l'aparició d'aquest fenomen i també el centenar de dones víctimes de les seves conductes sexuals abusives. La majoria de magistrats ha considerat que l'acceptació d'aquests testimonis significaria un judici injust, perquè no se l'estaria jutjant pels delictes que se li imputaven sinó pels seus comportaments passats. Ho ha defensat l'advocat de Weinstein en la seva apel·lació, esgrimint que amb aquestes condicions el seu client no podria testificar en la seva pròpia defensa.

Tot i la condemna anul·lada pel Tribunal d'Apel·lació de Nova York, Weinstein no és un home lliure. Si bé fins ara estava complint la sentència de 23 anys en una presó a la ciutat de Rome de l'estat de Nova York, hi continuarà per la sentència rebuda a Los Angeles i per la qual haurà de complir 16 anys de presó més. Així, serà traslladat a Califòrnia per continuar la seva sentència per les seves condemnes per delictes sexuals.

La reacció del moviment Me Too

"Avui ha estat un dia impactant i desolador per a les supervivents d'agressió sexual", ha assegurat a la premsa la directora del projecte Women's Equal Justice i exfiscal de delictes sexuals, Jane Manning: "Això demostra tot el treball que hi ha per fer per avançar amb els ideals del moviment del Me Too". De fet, diferents integrants del moviment Me Too també han assenyalat la dificultat i lentitud dels processos judicials com un dels obstacles principals a l'hora de jutjar els casos de violència sexual. En el cas del judici d'aquest dijous, la decisió del Tribunal d'Apel·lacions d'anul·lar la sentència arriba quatre anys després que el jutjat de Nova York el declarés culpable.

A més del factor temps que juga a favor de Winstein, de 72 anys, aquesta no és la primera vegada que el procediment judicial acaba en benefici d'un dels homes més influents de Hollywood. En un segon judici que va tenir lloc a Califòrnia el desembre del 2022, on afrontava les acusacions de fins a vuit dones, la investigació les va reduir a quatre i el jurat només va acabar acceptant tres delictes a una sola dona, que havia estat violada en un hotel de Beverly Hills. Tot i la rebaixa de la condemna, el Tribunal Superior de Califòrnia el va condemnar a 16 anys pels tres delictes acceptats, la pena de presó que haurà de complir a partir d'ara.

stats