Societat 20/03/2024

L'OCB reclama a Prohens que trenqui amb Vox: "Tenir el seu suport passarà factura al Govern"

La Xarxa Educativa per la Llengua fa tres mesos que espera una reunió amb el conseller d'Educació, Antoni Vera

2 min
La presidenta del Govern, Marga Prohens i el president de l'IEB,  Llorenç Perelló, reben al president de l'OCB, Antoni Llabrés.

PalmaLa reunió entre el president de l'OCB, Antoni Llabrés, i la presidenta del Govern, Marga Prohens, no ha servit per aproximar posicions. De fet, Llabrés ha resumit la trobada de la manera següent: "No hi ha hagut cap resposta positiva ni hem percebut cap canvi de rumb". L'OCB ha reclamat a Prohens que trenqui amb Vox i torni el consens: "Governar i tenir el suport d'un partit que pretén aniquilar el català passarà factura al Govern", ha dit Llabrés. "En cap moment ens ha donat a entendre que es produeixi un canvi". En la trobada també hi ha participat el president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Llorenç Perelló.

L'OCB ha comunicat a la presidenta que farà ús "de tots els instruments al seu abast" per plantar cara i que hi haurà mobilitzacions. La primera, el pròxim 5 de maig a les 18 h a la plaça Major, que serà la culminació del primer Correllengua interilles. El lema de l'acte serà 'Sí a la llengua', i servirà per mostrar el "descontentament amb les polítiques contra el català", ha dit Llabrés.

En el marc de la reunió, l'OCB ha recordat a Prohens que el Govern té el deure de fer polítiques públiques per afavorir que la ciutadania pugui fer ús de la llengua pròpia, "en un moment en què es troba en una situació de màxima fragilitat". Les Balears, ha dit Llabrés, han rebut un fort impacte migratori, i ara per ara, només el 54% de la població és nascuda aquí.

La trobada ha durat prop d'una hora i mitja i s'hi han tractat també temes controvertits com l'elecció de llengua i el pla pilot lingüístic, però no s'ha aportat cap novetat. "No s'ha anat més enllà del que ja sabem", ha resumit Llabrés. Cal recordar que la Xarxa Educativa per la Llengua va demanar una reunió al conseller d'Educació, Antoni Vera, per tractar aquesta qüestió, però encara no ha rebut resposta. "Ens diuen que ho volen consensuar tot, però és una imposició parcial del PP, pressionat per Vox".

Prohens demana fer del català "una llengua més amable"

La presidenta del Govern, Marga Prohens, per la seva banda, ha qualificat de "cordial" el to de la trobada i ha reclamat fer del català una llengua "més amable" davant dels que l'usen com a "eina de confrontació". Prohens ha dit que aquesta reunió s'ha mantingut "tenint en compte els diferents punts de vista" de les parts i ha servit per retre compte de les diferents accions lingüístiques que ha emprès el Govern, com les actuacions de l'IEB. Prohens ha destacat, per exemple, els cursos de català per a sanitaris, als quals s'han inscrit més de 200 professionals.

"La llengua no és patrimoni de cap opció política i les opcions polítiques que intenten patrimonialitzar la llengua li fan molt mal i haurien de deixar de fer-ho", ha assenyalat. En aquest sentit, ha apuntat que el Govern ha d'apostar pel català, com marca l'Estatut d'Autonomia, a través de "l'incentiu i la promoció" per fer-la una llengua "més atractiva i més amable". "La política lingüística dels darrers anys ha fracassat, si ens basam en les xifres", ha subratllat Prohens. "El Govern no imposa, sinó que incentiva i convida a estimar la llengua".

stats