Societat 12/01/2024

Un investigador de la UIB critica la imposició "per decret" de la mascareta

Miquel Bennasar ha participat en un estudi que ha constatat que l'ús de la protecció en espais tancats redueix a la meitat els contagis de covid

ARA Balears
3 min
Sanitaris de Son Espases.

PalmaEl catedràtic de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i investigador principal del grup de recerca de Salut Global i Desenvolupament Humà Sostenible, Miquel Bennasar, ha criticat la imposició de la mascareta "per decret". També ha demanat a les autoritats mesures consensuades, perquè creu que "seria millor" per evitar contagis de virus respiratoris. Bennasar s'ha pronunciat així en una roda de premsa, al costat d'Aina Huguet Torres, infermera rastrejadora durant la pandèmia i actual investigadora predoctoral a la UIB, en la qual han presentat un estudi que revela que l'ús de la mascareta en espais tancats redueix a la meitat el contagi per covid. Els resultats han indicat també que, en les epidèmies de virus respiratoris, com l'epidèmia actual de grip, és important l'ús de les màscares, especialment en espais tancats.

Aquest estudi, fet durant la pandèmia de Coid, ha estat liderat per Huguet i hi han participat investigadors de la UIB, de l'Institut de Recerca Sanitària de les Balears (IdISBa) i del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa d'Epidemiologia i Salut Pública (Ciberesp). La recerca l'ha finançada el Col·legi Oficial d'Infermers de les Illes Balears (Coiba). El principal resultat obtingut en l'estudi, en el qual s'ha analitzat com influïen en la transmissió del virus la ventilació de l'espai, la distància del contacte i el temps d'exposició, ha estat que la mascareta és efectiva en la prevenció de la transmissió del virus. És a dir, si durant el contacte estret amb una persona s'havia utilitzat la mascareta, la probabilitat d'infecció era menor que si no s'havia usat; de fet, es reduïa a la meitat.

A més, segons la recerca, en funció del tipus d'espai, la mascareta encara era més important. Concretament, als espais interiors, la mascareta era un element clau per disminuir la probabilitat de contagi, mentre que a espais exteriors tenia poca importància. Com més temps s'estigués amb una persona contagiada, més important era l'ús de la mascareta per evitar el contagi. D'altra banda, d'acord amb els resultats, rentar-se les mans no ha resultat important en la prevenció de la transmissió. Malgrat tot, la majoria dels enquestats van declarar que es rentaven les mans amb freqüència. L'únic símptoma de la persona contagiada vinculat a una transmissió més elevada del covid va ser la tossina, que és un dels mecanismes de transmissió principal del virus.

"No va d'ideologies"

Cal destacar que durant la pandèmia, el 80% dels contagis es van produir en l'àmbit domiciliari. En aquest sentit, Bennasar ha lamentat la "falsa sensació de seguretat" que continua havent-hi en entorns familiars perquè això demostra, al seu entendre, que "no s'ha après res" de la pandèmia. Precisament, per això, ha cregut que, ara, en comptes d'imposar la mascareta "per decret", hauria estat "millor que hi hagués mesures de consens" perquè el seu ús "no va d'ideologies", malgrat que "s'ha polititzat molt". "Les persones haurien d'utilitzar les màscares per consciència, quan presenten simptomatologia de virus respiratoris". A partir d'aquí "és quan caldria posar-se la mascareta i evitar contactes amb familiars o amics durant un temps, fins que es confirmi si es té una patologia o l'altra".

Finalment, els investigadors han assenyalat que, amb vista a futures pandèmies, es podrien dissenyar aplicacions informàtiques d'anàlisis de dades en temps real per optimitzar i prioritzar el rastreig en funció del risc de contagi i de les condicions de l'entorn, fet que permetria també optimitzar els recursos sanitaris i ajudar a reduir la transmissió dels virus.

stats